• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tidigare partiledaren Rick Falkvinge och parlamentsledamoten Christian Engström vid valvakan 2009. Foto: TT

Fem år senare – Piratpartiet på väg ut

Uppdaterad
Publicerad

Med 100 dagar kvar till EU-valet hoppas Piratpartiet upprepa framgången från EU-valet 2009.

– Vi kommer att vara i en helt annan situation än inför förra valet. Nu får vi vara med i debatterna i radio och TV, säger partiledare Anna Troberg.

Sedan Piratpartiet fick drygt sju procent av rösterna och två mandat i EU-parlamentet i förra valet har partiet haft svårt att nå framgång i opinionen.

I riksdagsvalet 2010 blev det bara 0,65 procent av rösterna och partiet har sedan dess haft svårt att synas i opinionsmätningarna, detta trots den heta diskussion som följt på Edward Snowdens alla avslöjanden om övervakning och massavlyssning

EU-valet 2014

– Riksdagspartierna har inte velat diskutera frågan. Regeringspartierna har själva fatta beslut om FRA-lagen och oppositionen har gjort ett väldigt blekt motstånd, säger Anna Troberg

1,3 procent i mätning

I en färsk opinionsmätning sade 1,3 procent av väljarna att de ska rösta på Piratpartiet i EU-valet den 25 maj. Det är långt från de 7,1 procent partiet fick i valet juni 2009, men ändå mer än vad partiet fick i en opinionsmätning i februari 2009. Då var siffran 0,3 procent.

Det märks ändå att det åtminstone just nu i dag är betydligt mindre tryck i partiets hjärtefrågor än för några år sedan.

I juni 2008 samlades flera tusen demonstranter utanför riksdagen för att protestera mot FRA-lagen. Tidigare i veckan var det några dussin som kommit till Sergels torg i Stockholm för att protestera mot övervakningssamhället.

”Kan bli svårt”

Magnus Blomgren, statsvetare på Umeå universitet, tror att det kan bli svårt för Piratpartiet att upprepa framgången från förra valet:

– Det viktiga för Piratpartiet är att få politisk motsättning kring de här frågorna, där andra partier står för något annat. Annars kan det bli svårt för dem, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet