Öppnar för publik på fotbollsmatcher och kulturevenemang i vår

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten öppnar för publik på fotbollsarenorna från och med den allsvenska premiärhelgen. Men det blir långt ifrån någon folkfest till att börja med.

– Vi har sagt 100 personer på fotbollsarenor, säger generaldirektör Johan Carlsson i SVT:s Aktuellt.

Landets vårdpersonal är sliten och många regioner räknar med att smittspridningen kan bli värre de närmaste veckorna. Ändå öppnar Folkhälsomyndigheten alltså för att det kan bli tillåtet med viss publik vid den allsvenska premiären om en månad – om inte smittläget försämras.

– Vi har svarat på en remiss från regeringen att om läget är acceptabelt i mitten av april kan vi tänka oss små volymer när det gäller publik. Vi har sagt 100 personer på fotbollsarenor och 50 personer sittande inomhus på kulturella evenemang, under smittsäkra förhållanden, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson i Aktuellt.

Coronapandemin

Samtidigt säger ni att det viktigt att hålla i, att människor inte får slappna av och strunta i restriktionerna. Är du inte rädd att det här skickar en motsägelsefull signal?

– Nej, jag tycker inte det, vi pratar om väldigt små volymer. Vi bedömer att det i vår ska kunna vistas 100 personer på en stor fotbollsarena. Blir läget väldigt ansträngt så är vi i ett annat läge, då blir det här knappast aktuellt.

Teatrar kan få släppa in 50 personer

Johan Carlsson pekar på vissa tecken på ljusning när det gäller smittläget, bland annat i Skåne.

– Ser vi det här fortsätta en månad till skulle vi kunna ha publik på också på kulturella evenemang, i kyrkor och på annan idrott, säger han.

Skulle det kunna bli teaterföreställningar om en månad?

– Ja, om läget ser bra ut då är det inte helt omöjligt, om regeringen vill det. Men då pratar vi om 50 personer i en stor sal, så det är fortfarande väldigt utspritt. Det gäller att öppna långsamt och vi vill börja i blygsam skala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet