Tvål, ketchup och frysta ärtor – mycket av varorna vi köper i matbutikerna är förpackade i plast. Problemet är att en stor del av förpackningarna inte går att återvinna. Även om vi lämnar de till återvinningen, så kommer omkring två tredjedelar av all plast eldas upp. Problemet är vilken typ av plast producenterna använt.
– Producenterna har ett stort ansvar och måste ta till sig den kunskap vi erbjuder. Så att de kan designa förpackningar som faktiskt går att återvinna, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk plaståtervinning. Företaget driver i Motala landets största anläggning för återvinning av plastförpackningar.
Ketchupflaskan eldas upp
Orkla Foods Sverige är en stor aktör inom dagligvaruhandeln. Felix tomatketchup är en av deras storsäljande produkter. Den säljs i en rödfärgad plastflaska som idag inte går att återvinna.
– Jag tycker såklart att det är jättetråkigt och sorgligt. Men detta är en komplex fråga. Vi vill ju att det ska gå att återvinna alla förpackningar. Vi tycker att det behövs tydligare riktlinjer och regelverk, säger Elna Hallgren, utvecklingschef för förpackningar på Orkla foods i Sverige.
“Producenterna måste skärpa sig”
Förpackningar kan också innehålla olika laminat och hinnor som gör plasten svår att återvinna. När det gäller den röda ketchupflaskan är det inte bara färgen som är problemet. Insidan av flaskan är täckt av en barriär för att skydda ketchupen, som också gör att den är svår att återvinna.
– Det här är något vi jobbar med, att utveckla förpackningar så att de går att återvinna. Sen går ju utvecklingen framåt när det gäller sorteringen och återvinningen av plast och det är något vi verkligen välkomnar, säger Elna Hallgren på Orkla foods.
Svensk plaståtervinning menar att företaget försöker att återvinna så mycket plast som möjligt.
– Men det förutsätter två saker. Dels att så många som möjligt källsorterar. Dels att producenterna skärper sig och designar sina produkter på ett klokare sätt, säger vd:n Mattias Philipsson.