Regeringens beslut följer av EU:s engångsplastdirektiv. Det handlar om ett totalförbud mot plastprodukter som kan vara skadliga för naturen, och som går att ersätta med andra alternativ. Här hittar vi exempelvis bomullstops, plastbestick, sugrör och ätpinnar. Detta ska gälla från april nästa år.
– Det är ett problem både för att vi får skräpigare gator och torg men också för att det till slut hamnar i havet och förstör djur- och växtlivet, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP).
Skräpavgift på tuggummin
Även produkter som i slutändan kan bidra till nedskräpning ska få en viss avgift. Det handlar till exempel om tuggummin och cigaretter som kastas på marken.
De 600 miljoner kronor som den avgiften förväntas inbringa ska gå till städning och fördelas till kommunerna.
Flergångslådor till hämtmat
Alla företag som erbjuder konsumenter hämtning av mat ska i framtiden kunna erbjuda ett flergångsalternativ. Den förändringen ska dock träda i kraft först 2024, och vissa mindre matställen ska undantas från kravet.
I slutändan handlar alla dessa åtgärder om att dels se till att onödig plast försvinner, dels att den plast som ändå används kan återvinnas i högre utsträckning. Förra året var den andelen bara 24 procent.
– Det innebär också att vi får en mer cirkulär ekonomi där vi återvinner plast och se till att vi faktiskt inte bara köper och slänger utan att de kan komma tillbaka som nya produkter, säger Per Bolund.