En skatt kan införas på muggar och livsmedelsbehållare i november 2021. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT, Hanna Franzén/TT

Ett år sedan plastpåseskatten – här är förbuden som kan införas härnäst

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu ett år sedan den omdebatterade plastpåseskatten infördes. De närmaste åren kan fler förändringar som gäller just plast ske. Här är några av förslagen som utreds och som kan bli verklighet.

November 2021: Skatt på engångsartiklar

En skatt kan införas på muggar och livsmedelsbehållare. Med livsmedelsbehållare menas förpackningar till snabbmat där du kan äta maten direkt ur behållaren. Skatten ska tas ut på produkter om de helt eller delvis består av plast och är avsedda för engångsbruk.

Det handlar om 5 kronor i skatt per mugg och 7 kronor per livsmedelsbehållare. Det kommer dock gå att göra avdrag för produkter med lågt plastinnehåll. Vid högst 1 procents plastinnehåll får avdrag göras med 4 kronor av den skatt som är tänkt att betalas för en mugg och med 5 kronor av den skatt är tänkt att betalas för en livsmedelsbehållare.

Om produkten innehåller högst 10 procent plast får avdrag göras med 2 kronor för en mugg och 3 kronor för en livsmedelsbehållare.

På grund av coronapandemin är det dock osäkert om detta verkligen kommer att införas i november. Frågan utreds just nu av regeringen.

Januari 2024: Förbud mot engångsmuggar som innehåller mer än 10 procent plast

Ett annat steg som kan drivas igenom gäller plastmuggarna som du kanske dricker ur på krogen. Muggar som innehåller mer än tio procent plast ska förbjudas på restauranger och snabbmatsställen. Förbjudet ska gälla från 2024 och ska till en början inte omfatta små matleverantörer som hanterar färre än 100 muggar om dagen.

Januari 2025: Böter om förpackningar inte kan återvinnas

2025 kan, enligt det förslag som nu utreds, bli året då en producent måste se till att förpackningen går att återvinna för att få sälja sin produkt på marknaden. Det innebär att minst 75 procent av materialet ska gå att återvinna till säljbart material eller säljbara produkter. Den som med uppsåt eller av oaktsamhet bryter mot detta kan dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Undantag görs endast om förpackningen innehåller mer än 50 procent återvunnen plast som är av så pass låg kvalité att återvinning helt enkelt är omöjlig, eller om förpackningen måste vara att ett visst material för att förlänga hållbarheten hos livsmedel.

2030: Använda återvunnen råvara

En plastförpackning som är en engångsprodukt ska, enligt förslaget, från år 2030 innehålla minst 30 procent återvunnen plast. Kravet kommer dock inte gälla den delen av plasten som är i kontakt med livsmedel, läkemedel eller medicintekniska produkter. Undantaget gäller däremot inte plastflaskor för dryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.