Miljontals fimpar slängs på marken – nu ska det kunna ge böter. Foto: Hasse Holmberg, TT

Förslag: Nolltolerans mot nedskräpning – en slängd fimp ska ge böter

Uppdaterad
Publicerad

En kastad fimp ska kunna ge böter och tobaksproducenterna får ansvar för att askkoppar sätts upp. Det föreslår regeringens utredning om hur nedskräpningen ska minska och hur Sverige ska införa EU:s direktiv om engångsplast.

Sedan tidigare är det klart att EU:s direktiv om engångsplast innebär att sugrör och engångsbestick i plast förbjuds generellt. Nu presenterar regeringen förslag på fler åtgärder för att Sverige ska minska nedskräpningen och användning av plast.

Utredningen har bland annat utgått från en skräpmätning under en vecka i år som gav resultatet 35 miljoner slängda artiklar på backen eller i naturen. Nedskräpningen omfattade bland annat 22 miljoner fimpar, 4,8 miljoner portionssnus och 140 000 engångsmuggar.

Här är regeringens förslag:

Nolltolerans mot nedskräpning

Att skräpa ner är förbjudet enligt lag, men nedskräpning med enstaka mindre föremål är undantaget från straffbestämmelserna. Det undantaget föreslår regeringens utredning ska tas bort. Att slänga en fimp, ett godispapper eller en mugg på backen ska alltså kunna ge böter.

Nedskräpningsavgift för producenter av engångsmaterial

Materal som skräpar ner ska förses med en avgift. Den utgår från hur stor andel av nedskräpningen en produktkategori utgör. Till exempel får en cigarett med filter en avgift på 12,4 öre och en engångsmugg får en nedskräpningsavgift på 0,4 öre per mugg.

Avgiften väntas inbringa 800 miljoner kronor per år. Intäkterna ska gå till kommunerna för att de ska kunna städa bättre.

Insamlingssystem för fimpar

Producenterna får ansvar för att det sätts upp askkoppar i allmän miljö och ska även bekosta uppsättningen.

Hållbar take away

För att minska förbrukningen av engångsartiklar föreslår utredningen att den som serverar mat i engångsförpackningar ska bli skyldig att erbjuda återanvändbara matlådor och muggar.

Plastförbud i muggar

Muggar som innehåller mer än tio procent plast ska förbjudas på restauranger och snabbmatsställen. Förbjudet ska gälla från 2024 och ska till en början inte omfatta små matleverantörer som hanterar färre än 100 muggar om dagen.

Enbart återvinningsbar plast

Utredningen föreslår att nya plastprodukter inte ska få komma ut på marknaden om de inte går att återvinna. En förpackning ska också innehålla minst 30 procent återvunnen plast senast år 2030.

Undantag:

Engångsplast som används inom vården är undantagen ovanstående förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.