Plastikkirurgerna som slog larm om läkaren: ”Det finns ingenstans som patienterna kan vända sig”

Uppdaterad
Publicerad

Kirurgen som misstänks ha skadat ett 40-tal patienter har funnits på kollegornas radar i flera år. Tidigare ordförande i föreningen Svensk förening för plastikkirurgi, Birgit Stark, var med efterlyser åtgärder från myndigheterna.

– Vi är ingen tillsynsmyndighet. Där börjar vår önskan att skapa en tillsyn.

Det var när Birgit Stark var ordförande för två år sedan som den nu aktuelle kirurgen först kom upp på föreningens radar.

– Vi sammankallade ett expertråd för att se stämmer det verkligen att det var så många människor som blir skadade? Handlade det verkligen om så många människor som får komplikationer, eller är det samma som går till många kliniker? Men så var det. Och då vände vi oss till vårt estetiska råd inom föreningen.

Skönhet utan skydd

LÄS MER: Dalias näsa kollapsade

Ansvar ligger på patienten

Deras första åtgärd var att försöka prata med kirurgen, och utbilda honom, berättar Birgit Stark, och P-O Haraldsson, som är docent och erfaren näskirurg.

– När man då upptäcker att det kommer många från ett ställe, då måste man avhjälpa det.

Allt ansvar ligger idag på den som söker för ett ingrepp, säger P-O Haraldsson.

Förs dialog

Kirurgen vill inte medverka i SVT Nyheter men skriver att ”det är bra att en dialog förs i föreningen och att larm slås så att komplikationer kan minimeras.”

LÄS MER: Kirurgen anmäldes 38 gånger – utreddes inte

Han skriver också att de komplikationerna inte längre uppkommer på kliniken eftersom han har bytt teknik.

”Betydligt mer riskfylld plastikkirurgi än näsplastik utförs rutinmässigt i Sverige i dag och är accepterat i kollegiet. Det står dock klart att kollegiet inte accepterar de aktuella komplikationerna varför en anpassning har gjorts.”

Han menar att det ”begränsar möjligheten att omforma näsan men gör att de aktuella komplikationerna helt kan undvikas, vilket bör prioriteras.”

Patienterna kan inte få hjälp

Birgit Stark är själv plastikkirurg och docent vid Karolinska Institutet och hon pekar på att det inte finns någonstans som patienter som drabbats av skador under skönhetsingrepp kan vända sig.

LÄS MER: Plastikkirurg anmäld för sina näsoperationer – patienterna har svårt att andas

Generellt menar hon att det är ett problem att man kan kalla något för en klinik, utan att det betyder att man har de regler som behövs vad gäller sterilitet, utbildad personal eller patientsäkerhet.

– Alla dessa frågor måste regleras i Sverige, säger Birgit Stark. Att det finns någonstans som patienterna kan vända sig vid problem. Och det finns inte idag.

Men plastikkirurger har liksom alla läkare har ett krav att de ska följa vetenskap och beprövad erfarenhet, och om de bedöms vara farliga för patienter kan deras legitimation till sist dras in.

Till slut valde Föreningen för Estetisk Plastikkirurgi att i år anmäla läkaren till Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, som nu utreder honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skönhet utan skydd

Mer i ämnet