Plus-stjärnan: Blir det tjafs hämtar vi soptunnan

Uppdaterad
Publicerad

Det är bara två dagar kvar till ekonomidebatten, en debatt som räknas till en av valets viktigaste och kan bli mycket het.

Åsa Avdic, programledare för SVT:s Plus, är redo för att styra upp politikerna som kommer:

– Blir de för tjafsiga så går vi ut och hämtar soptunnan, säger hon och hänvisar till sin och kollegan Sverker Olofssons bakgrund på Plus.

Det är inte utan anledning Avdic fick frågan i Gomorron Sverige om hur hon ska kunna stoppa politikerna som ofta pratar ”både på in- och utandning”. I debatten om jobben i söndags var det en hetsig stämning , framförallt när Martin Ådahl (C) reagerade på Ali Esbatis (V) kommentar om ”tjänstefolk” i samband med rut-debatten:

– Jag blev arg och upprörd, säger Ådahl till SVT.

Ekonomidebatten

Åsa Avdic säger att det är en ”otroligt viktig debatt, kanske den viktigaste”.

– Det visar sig ju när man tittar vad väljarna tycker är viktigt, då kommer ekonomifrågorna väldigt högt upp. Vill man ha besked om ekonomins utveckling, både den privata och landets ekonomi, då tycker jag man ska titta på söndag.

”Hoppas hitta en bra balans”

Hon leder debatten tillsammans med Sverker Olofsson som är synonym med SVT:s långkörare Plus, ett program som Avdic tog över när Olofsson slutade. Och Avdic påpekar att de har en likadan bakgrund och att det kan sätta sin prägel på debatten:

– Vi är båda väldigt rotade i konsument- och privatekonomi-journalistiken.

– Sedan tror jag att till exempel Anders Borg vill  prata om de större ekonomiska frågorna så vi hoppas hitta en bra balans.

Men vilken fråga är hetast?

– Det beror nog på vem man frågar. Det kommer naturligtvis att handla om skatter, det går ju inte att ha en ekonomidebatt utan att prata om skatter.

– Men det kommer också att handla om vinster i välfärden, som verkar vara en fråga som engagerar väljarna väldigt mycket när man går ut och pratar med dem. Och pensionärerna, ska de betala mer skatt än löntagare eller inte?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomidebatten

Mer i ämnet