”Jag är inte förvånad över att såna här vapen kan komma bort. Det handlar om företagets rutiner för att hålla koll på sina vapen och sin personal”, säger Svante Rendahl, gruppchef på polisens vapenavdelning. Foto: Henrik Montgomery/TT

Polisanställd efter pistolstölden på regeringskansliet: ”Inte förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Det är Securitas som har ansvaret för att vapnen på regeringskansliet hanteras säkert. Polisen, som ger ut tillståndet, har ingen möjlighet att kräva speciella säkerhetsrutiner. Så sent som i går anhölls en vakt från säkerhetsbolaget för vapenstöld.

Flera pistoler av märket Glock 17, samt ammunition, har under hösten försvunnit från regeringskansliet. Nu sitter en skyddsvakt i 30-årsåldern anhållen för stöld och grovt vapenbrott. Han misstänks för att ha stulit ett vapen i helgen.

SVT:s ”Veckans brott” har rett ut vad som gäller vid vapenhantering inne på skyddsobjekt och trots att det finns gott om föreskrifter så är det vaktbolaget som har det yttersta ansvaret för så kallade lånevapen. Det ställs högre krav på säkerheten kring vapenskåp i skyddsobjekt.

– Bland annat ska vapnen vara i låsta innerfack i säkerhetsskåpet och det ska finnas larm. Om det är obemannat så ska man utföra så kallad oregelbunden rondering, säger Svante Rendahl, gruppchef på polisens rättsavdelning.

Vaktbolaget har licensen

Enligt polisens föreskrifter är det vaktbolaget som har licensen och därmed ansvaret för att vapnen förvaras säkert. De vakter som anställs säkerhetsprövas kontinuerligt av polisen och de får en så kallad ”lånelicens”.

Men hur utlånen går till är det vaktbolagen själva som bestämmer och det ställs från polisens håll inga krav på att regelbundet kontrollera om det exempelvis saknas något vapen. Polisen litar istället på säkerhetsföretagets egna kontrollsystem.

– Jag är inte förvånad över att såna här vapen kan komma bort. Det handlar om företagets rutiner för att hålla koll på sina vapen och sin personal, säger Svante Rendahl.

Tycker du att föreskrifterna bör ses över med tanke på stölden inne på regeringskansliet?

Man kanske borde överväga vilka krav som kan ställas på företaget när det gäller vilken kontroll de har av vapnen och var de befinner sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.