Foto: TT

Polisen larmar: Vi är för få för att hinna utreda brott

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har stora problem med gängkriminalitet och dödsskjutningar. Dessutom måste de lägga stora resurser på gränskontroller. Omorganisationen har också gått mycket trögare än tänkt och uppklarningen av brott har de senaste åren gått åt fel håll. Det visar en opinionsmätning från Novus.

I en ny rapport som Novus Opinion gjort på uppdrag av Polisförbundet anser 5 av 10 poliser (52 procent) att anledningen till att man löser färre brott är brist på personal.

Poliserna i undersökningen anser att det fattas personal i både utrednings- och ingripandeverksamheten.

Krisen inom polisen

LÄS MER: Fler poliser än vanligt lämnar yrkeskåren

Polisförbundets ordförande Lena Nitz säger att det som drabbas är uppklarandet av mängdbrott.

– Det är mängdbrotten och bedrägeribrotten som drabbas av resursbristen och det är de brotten som gemene man utsätts för säger Lena Nitz till SVT Nyheter.

”Påverkar trovärdigheten”

En granskning som SVT Nyheter gjorde i mitten av mars visade att bara var sjunde vardagsbrott klarades upp. 86 procent av de brott som hanterades första halvåret 2016 var vardagsbrott men bara 14 procent eller var sjunde klarades upp.

– Det påverkar trovärdigheten i stor grad och även förtroendet för polisen säger Lena Nitz.

Var tredje polis anser också att brottssamordningen blivit sämre sen sammanslagningen av myndigheten 2015.

LÄS MER: ”Är jag vaken eller är det en mardröm”

Bara 1 av 10 poliser anser att det blivit bättre efter den stora omorganisationen.

– Det har fått effekten av att många rutinerade poliser sagt upp sig och hittat andra jobb. Poliser är eftertraktade på arbetsmarknaden och allt färre söker sig till polisutbildningarna.

Polisen håller med om kritiken

Mats Löfving är chef för Nationella operativa avdelningen NOA. Han håller till viss del med i polisförbundets medlemmars kritik.

– Vi hade ett tufft 2016 och vi delar polisförbundets kritik. Många av våra medarbetare var på helt nya platser och hade nya funktioner och vi hade många nya medarbetare som var färska på att utreda brott. Vi tycker att det ser bättre ut 2017 och att vi kan hjälpa fler brottsutsatta säger Mats Löfving till SVT Nyheter.

LÄS MER: Över 5.000 polisärenden på hög

Politiker från hela färgskalan har den senaste tiden trumfat ut varandra med löften om ytterligare 1000-tals polistjänster. Polisen själva har tidigare konstaterat att det minst behövs 1.500 fler poliser till och med 2020. Men polisyrket attraherar inte som tidigare.

– Vi är för få poliser och det är svårt att rekrytera. Det är ett jätteproblem men nu gör vi en satsning på att bli bättre på att rekrytera. Vi ser bland annat över möjligheter med distansutbildningen för att det ska bli bättre förutsättningar för de som väljer att gå polisutbildningen säger Mats Löfving.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet