Två män sköts till döds i stadsdelen Kista igår kväll. Morden som är kopplade till gängbrottsligheten är de senaste i raden i vad polisen beskriver som ett pågående gängkrig.
Hittills i år har åtta personer skjutits ihjäl och polisen utreder totalt 47 mord och 57 mordförsök. Polisens arbete belastas också av andra brott kopplade till gängkriminalitet. I nuläget utreds 436 grova brott, som utpressning och kidnappningar.
LÄS MER: Dubbelmordet var gängrelaterat
Därför begär nu Stockholmspolisen extra resurser i utsatta områden och därför vänder de sig nu till rikspolischefen och nationella operativa avdelningen, NOA.
– Det är högsta prioritet att kraftsamla och gripa gärningsmännen och att vi stoppar och förhindrar nya skjutningar, säger regionpolischef Ulf Johansson.
LÄS MER: Polischef i Rinkeby: ”De kriminella skrattar åt oss”
Enligt polisen ska man se över vilka resurser som behöver sättas in för att stävja våldsspiralen. Det handlar enligt Johansson om extra spanare och utredare.
– Vi inventerar vilka kompetenser vi behöver, säger Johansson.
Tolv pågående konflikter
Det är en dyster bild som polisen målar upp över gängbrottsligheten i Stockholms förorter. Förra året avsatte polisen extra resurser till utsatta områden i projektet som kallas Mareld.
Gunnar Appelgren, som leder projekt Mareld säger att det i dagsläget rasar tolv konflikter mellan olika kriminella grupperingar. Sex av konflikterna rasar i södra Stockholm och sex i norra delen.
– Vi kommer inte att kunna kontrollera de impulshandlingar som sker, säger Gunnar Appelgren.
Polisen har den senaste tiden beslagtagit 17 automatkarbiner av typen Kalasjnikov i södra Stockholm. Enligt Appelgren är det god tillgång på vapen och det är en förklaring till att gängkrigen skördar allt fler dödsoffer.
Appelgren säger att våldsbrotten utförs av vad han beskriver som kränkta unga män med dålig impulskontroll och tillgång till vapen. Många av dödsskjutningarna handlar om narkotikaaffärer som gått snett och hämndaktioner.
Flera gånger den senaste tiden har handgranater kastats mot fastigheter och bilar och enligt Appelgren har de kriminella gängen god kontakt med vapenhandlare på Balkan som förser gängen med handgranater.
Den senaste tiden har flera uppmärksammande brott med dödlig utgång inträffat i Stockholm. Gemensamt för dem är att de tros ha kopplingar till organiserad brottslighet.
Tidigare i veckan dödades två personer i Hallonbergen och i början av december sköts två bröder till döds inne på ett café i Rinkeby.
Kräver hårdare vapenlagar
Polisen hoppas nu alltså att NOA och rikspolischefen ska avsätta ytterligare resurser för att bryta brottsspiralen. Enligt Gunnar Appelgren utnyttjas nuvarande resurser till max och man klarar inte av att punktmarkera de kriminella i önskad utsträckning.
– Vi är nog i ett läge med skjutningar och brott som antagligen kommer att fortsätta. Därför måste vi försöka gå in och bryta, säger Appelgren.
Det är inte bara Stockholm som drabbats av den ökade gängkriminaliteten. Även i Malmö har många spektakulära dödsskjutningar inträffat. Inrikesminister Anders Ygeman (S) har efterlyst en skärpning av vapenlagarna och han hoppas att den är på plats innan årets slut.
Många döda och skadade
Flera personer har skadats och dödats i våldsbrott och skjutningar den senaste tiden i Stockholm. Polisen utesluter inte att våldet kan ha koppling till gängrivalitet.
7 mars: En kvinna och en man mördas i Hallonbergen. Polisen avlossar skott för att avbryta brottet.
7 mars: En man hittas svårt skadad i en trappuppgång i Alby i Botkyrka. Mannen avlider trots upplivningsförsök.
3 mars: En man skottskadas i armen i Svedmyra i södra Stockholm. Skjutningen skedde från en bil till en annan.
25 februari: En allvarligt skottskadad man hittas i Rissne centrum i Sundbyberg. Enligt uppgifter till Aftonbladet sköts han i huvudet.
15 februari: Polisen får larm om skottlossning i Upplands Väsby. Två män ska ha skottskadats. En av dem påträffas vid Karolinska sjukhuset.
9 februari: En person beskjuts i Valsta i Märsta men skadas inte. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök.
1 februari: Två personer skadas vid en skottlossning i Skärholmen. En av dem avlider och den andra skadas svårt.
28 januari: En man skottskadas vid en skola i Vårby. Mannen avled senare av sina skador.
28 januari: En man hittas skjuten i en trappuppgång i Årsta i Stockholm.
22 januari: En man i 20-årsåldern skottskadas svårt i Sundbyberg. Han tar sig själv till sjukhus där han avlider av sina skador.
10 januari: En man blir beskjuten i Danderyd norr om Stockholm.
13 december 2016: En man skadas allvarligt i en skottlossning i Tensta. Han avlider senare av sina skador.
2 december 2016: Två personer skjuts till döds inne på ett kafé i Rinkeby.
24 oktober 2016: Man hittas skottskadad i Traneberg i västra Stockholm.
I slutet av oktober 2016 hade Stockholmspolisen registrerat totalt 105 skottlossningar under året. Fram till dess hade sju personer dödats och 43 skadats i skjutningar.
TT