Betala inte saker i förskott utan kräv att få se varan innan du handlar, råder polisen. Foto: Jon Olav Nevold/NTB/TT, Marcus Ericsson/TT

Polisen varnar för bedragare i julhandeln: Se upp för de här knepen

Publicerad

Ligg steget före bedragarna i julhandeln. Annars finns det risk för att du blir blåst på pengar, utnyttjas för penningtvätt eller får din dator kapad.

Här är sex knep som polisen varnar för – och lika många tips på hur du skyddar dig.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

1. Skydda koden

Tänk på att skydda pinkoden när du knappar in den i kortterminalen. Annars är det fritt fram för ficktjuvar att ta ut pengar eller handla om de stjäl kortet i trängseln.

Foto: Erik Johansen/NTB/TT

2. Blockera kortet för nätköp

Stäng kortet för nätköp via internetbanken och aktivera det bara när du handlar. Då finns det ingen möjlighet för bedragare att göra olovliga köp med stulna kortuppgifter.

– Det här är ett av de vanligaste bedrägerierna. Det finns väldigt mycket stulna kortuppgifter på darknet från dataintrång, säger Charlotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

3. Klicka inte på misstänkta länkar

Tänk på att inte klicka på länkar i mejl som påstås innehålla bekräftelser på köp som du faktiskt inte har gjort. Det kan ladda ned skadlig programvara som kapar datorn – sedan begär bedragarna en lösensumma för att öppna upp innehållet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

4. Betala inte i förskott

Efter jul lägger många ut varor på köp- och säljsajter som Blocket och Tradera. För att undvika att bli blåst på pengar ska du inte betala i förskott utan att ha sett varan – i så fall finns det risk för att du inte ser röken av den.

– Ett knep som bedragaren använder sig av är att det är bråttom. Ofta är varan till väldigt bra pris för att man ska lockas att köpa snabbt. Det är mycket elektronik som datorer och telefoner. Det handlar om dyra varor som alla tycker att man behöver och kan man få dem några tusenlappar billigare kan man tycka att det är värt att betala i förskott, säger Charlotta Mauritzson.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

5. Var försiktig med ”julklappsförsäljare”

Varningsklockorna bör ringa om en säljare påstår att den har fått varan i julklapp. Många butiker kör med förlängt öppet köp kring jul – då kan man fråga sig varför varan måste säljas i andra hand.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

6. Undvik penningtvättare

Om du själv ska sälja något finns risken att du utnyttjas för penningtvätt. Köparen kan ”råka” swisha eller sätta in för mycket pengar på ditt konto och sedan höra av sig och be att få dem tillbaka.

– Det här har blivit allt vanligare. Kontakta banken om du fått för mycket pengar, så får de kontrollera vad som blivit fel. Du kan inte själv kontrollera vilket konto de kommer ifrån, säger Charlotta Mauritzson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.