Anders Wiss är lokalpolisområdeschef i Kungsbacka. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Kungsbacka-polisen: ”Vi är på stationen var tredje dag”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Kungsbacka gör cirka 150 ingripanden på tågstationen och kring resecentrum varje år. Enligt den medborgardialog som polisen gör årligen upplevs platsen som otrygg av många kommuninvånare, något som lokalpolisområdeschefen Anders Wiss har förståelse för.

– Kungsbacka är i stort en jättebra och trygg kommun. Men ställer man följdfrågan om vad som är en otrygg plats så nämns innerstan och stationen. Den senare har återkommit i många år, säger Anders Wiss.

”Kameror skapar inte trygghet”

2017 gjorde polisen cirka 150 ingripanden på stationen. Ett trettiotal av dessa har inneburit stöldbrott och ett femtontal olika typer av våldsbrott.

Val 2018 – #dinröst

– Vi är där var tredje dag. Folk upplever stationen som otrygg, vilket jag kan förstå. Det är mycket folk som rör sig här och möts. Och det kan emellanåt uppstå konflikter, säger han.

Skärmdump från Kungsbacka-polisens Medborgardialog 2017.

I våras kom politikerna överens om att det ska sättas upp övervakningskameror i gångtunneln under järnvägen med förhoppningen om att det ska påverka situationen. Men Anders Wiss tror inte det är rätt väg att gå.

– Min uppfattning är klar. Kameror skapar inte trygghet. De kan vara bra att ha om man vill se saker i efterhand i samband med att man klarar upp ett brott. Men de har ingen funktion när det händer saker just nu, säger han.

Belysning toppar som åtgärd

Istället tror Anders Wiss att fysiskt närvarande personer är betydligt mer effektivt.

– Polisen behöver vara här mer. Men även andra vuxna människor i form av exempelvis trygghetsvakter, ordningsvakter eller fältassistenter.

Skärmdump från Kungsbacka-polisens Medborgardialog 2017. Foto: Polisen

I medborgardialogen får kommuninvånarna dels svara på vad polisen kan göra men också vad kommunen kan göra för att förstärka tryggheten. När det gäller polisen så vinner ”fler poliser” och ”högre närvaro” överlägset.

På kommunsidan toppar ”beslysning”, ”ungdomsgårdar” och ”fältassistenter”. Övervakningskameror kommer på plats fyra och väktare på plats sju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet