Foto: TT

Polisen vill förstärka insatsstyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Fler poliser måste anställas för att insatsverksamheten ska kunna stärkas och förmågan att bekämpa terrorism öka. Det framkommer i polisens budgetunderlag till regeringen, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Regeringen och oppositionen gav i december polisen i uppdrag att se till att insatsstyrkan ska kunna agera mot terrorattentat på flera platser samtidigt.

För att kunna göra det behövs ett hundratal poliser till, enligt Stefan Hector på Nationella operativa avdelningen inom polisen.

– Vi bedömer det nödvändigt att utöka antalet poliser i det nationella insatskonceptet för att ha en högre förmåga att snabbt avvärja ett påbörjat eller överhängande terrorangrepp i Sverige, säger Hector till Ekot.

Vill inte säga hur många som ingår

I sitt budgetunderlag till regeringen hänvisar polisen till händelseutvecklingen i omvärlden, ett förhöjt terrorhot och förmågan att bekämpa terrorism. Hur stor man bedömer att insatsverksamheten är och hur många poliser som ingår i den vill Hector inte svara på, enligt Ekot.

– När det gäller nationella insatsstyrkan så är ansatsen att kunna ingripa på två platser samtidigt, att genomföra två av varandra oberoende insatser. Eller för att kunna ha kortare responstid under större delen av dygnet. Då är bedömningen att ett hundratal poliser är det som behövs, säger Stefan Hector till Ekot.

Den förstärkning till insatsverksamheten som man menar är nödvändig utgör en del av den sammanvägda bedömning som rikspolischef Dan Eliasson tidigare gått ut med. År 2020 behövs 2.000 poliser till och 1.300 civilanställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.