Polisen vill stoppa mord på kvinnor med lista över farliga män

Uppdaterad
Publicerad

För att försöka stoppa grovt och dödligt våld mot kvinnor har polisen i region Mitt tagit fram en lista med män som kan vara särskilt farliga.

Bland annat för att de uttryckt självmordstankar – en stor riskfaktor hos våldsamma män enligt forskning.

– Det grova våldet i parrelationer är förfärande högt. Därför försöker vi hitta en ingång i att identifiera gärningsmän som riskerar att i värsta fall begå ett partnermord, säger Anders Östlund, analytiker och kriminolog i polisregion Mitt.

Han har tagit fram listan genom att söka i utredningar kring våld i nära relationer i polisregion Mitt: Uppsala, Gävleborg och Västmanlands län. Det är män som tidigare varit våldsamma med särskilda riskfaktorer för att begå grövre våld, som att de dödshotat kvinnor eller använt strypvåld. Men det gemensamma är att männen någon gång uttryckt självmordstankar.

– Via den här självmordsingången hittar vi gärningsmän som har väldigt stora psykosociala problem, det ser vi jättetydligt, säger Anders Östlund.

Många mördare uttryckte självmordstankar

Idén bygger på internationell forskning om riskfaktorer. Bland annat en dansk studie där 52 procent av männen som mördat sin partner hade uttryckt någon form av självmordstankar innan.

Listan omfattar nu ett 20-tal män och polisen ser att den skulle kunna användas till en rad åtgärder.

– Dels att man kan samla ihop utredningar och få dem redovisade till åklagare. Vi kan jobba med ronderingar, att man åker till adresser där våld tidigare utövats. Vi kan också besöka de här individerna och genomföra orossamtal, men där krävs det givetvis en hot- och riskbedömning, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt.

Vissa insatser kan öka risken för våld

En utmaning med listan är att vissa insatser skulle kunna öka hotbilden för kvinnorna. Därför kan den inte redan nu, som det var tänkt, användas under en särskild insats mot relationsvåld: Julefrid.

– Skulle man bemöta vissa av männen med en hårdare taktik så skulle det öka risken jättemycket. Så det här är en delikat uppgift som vi tittar på så att vi inte begår några fel, säger Anders Östlund.

Men trots utmaningarna hoppas polisen att ett ökat fokus på gärningsmännen ska kunna leda till att färre kvinnor dör.

– Vi måste flytta fram våra positioner ytterligare. För tyvärr så tar det här tar fler människoliv än vad gängvåldet gör i vår region, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.