Polisforskaren: Poliser får göra fel – om och om igen

Publicerad

Poliser och åklagare uppmanas att lägga ner utredningar som rör polisens egna anställda.

Det menar polisforskaren och polisen Stefan Holgersson som anser att kåren måste ta itu med både tystnadskultur och attitydproblem.

– Man vidtar åtgärder för att i efterhand kunna visa att det fanns skäl att lägga ner, inte för att driva ärendet vidare.

Stefan Holgersson är forskare vid polishögskolan i Oslo och har jobbat som polis i Sverige sedan 90-talet.

Enligt honom finns en uttalad strategi inom polis- och åklagarväsendet om att lägga ner utredningar mot anställda inom den egna myndigheten.

– Det är inget som står nedskrivet på papper givetvis, utan det blir en effekt av att man ska hålla ned balanserna och minska arbetsbördan. Man vidtar åtgärder för att i efterhand kunna visa att det fanns skäl att lägga ner, inte för att driva ärendet vidare. Då blir det givetvis svårt att få personer fällda.

”Hårda tag som gäller”

Att antalet anmälningar mot poliser som använder våld i tjänsten ökar är inte i sig ett bevis för att saker och ting går fel, menar Stefan Holgersson. Han anser dock att det finns stora problem med polisens konflikthantering.

Enligt honom hade många våldsamma ingripanden kunnat stoppas om poliser hade rätt utbildning i att hantera aggressiva personer.

– Det skickas ett budskap om att det är ”hårda tag” som gäller. Det kan absolut finnas skäl att sätta gränser vid ingripanden, men problemet är när det finns personal som är unga och osäkra och dessutom inte reflekterar på det sättet som man bör göra. Då blir det ett problem.

De som påtalar problemen riskerar att utsättas för repressalier, och att lyfta kritiska frågor beskriver Holgersson som ”tabu”.

– Det jag har sett är att det finns poliser som gör väldigt mycket bra men det finns också de som ofta göra dåliga ingripanden och som har attitydproblem och som får fortsätta med det utan att det leder till några åtgärder. Det är snarare de som reagerar på det som får problem.

Vill ha en enskild myndighet för polismål

Han anser att polisens särskilda utredningar, som står för en stor del av utredningsarbetet om brottsmisstänkta poliser, ska bli en egen myndighet.

– Det är inte alls lyckat att den som är chef för särskilda utredningar har lönesamtal med rikspolischefen och att det hålls kontinuerliga möten med den högsta chefen om brott som begåtts och som kanske kan påverka polisens varumärke. Det varumärket är man väldigt angelägen om att bevara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.