Rune Engström anser att flera delar i polisutbildningen är undermåliga. Foto: TT

Polislärare: Pratas inte sällan om att ”skjuta först och fråga sen”

Publicerad

Dagens poliskår är ung och oerfaren. Dessutom växer en kultur bland poliser och polisstudenter som bidrar till att sänka tröskeln för vapenanvändning, menar två lärare vid polisutbildningen på Södertörns högskola.

– På pappret ser allting bra ut, det finns snarare en kultur av att inte ta några risker, säger en av lärarna.

Polisens våldsanvändning har hamnat i fokus efter att 20-årige Eric med Downs syndrom sköts ihjäl av flera poliser. Poliser i Sverige ligger bakom sex skjutningar med dödlig utgång hittills i år, vilket är den högsta dödssiffran sedan 1990 då man började föra statistik.

Två lärare som jobbat med konflikthantering vid polisutbildningen på Södertörns högskola menar att dagens poliskår är yngre och därmed mer oerfaren än tidigare generationer. Under polisutbildningens praktiska del gör olika moment dessutom att tröskeln för att dra vapen sjunker, menar de.

Brist i utbildningen

Rune Engström har varit lärare under 15 år och räknar själv med att han undervisat ungefär 5 000 poliser i polisiär konflikthantering.

– De som kommer ut i dag har inte tillräckligt med träning för de här situationerna. Det är framför allt de mentala bitarna, till exempel stresshantering och kommunikation, som inte är tillräckligt integrerade i den praktiska utbildningen, säger Rune Engström.

En annan lärare, som vill vara anonym, menar att studenterna på polisutbildningen övar in automatiserade beteenden som sedan tar över när de befinner sig i en riktig situation ute på fältet.

– På pappret ser allting bra ut. Det finns snarare en kultur av att inte ta några risker, ha stark situationskontroll och inställningen att ”Jag ska minsann komma hem i slutet av dagen”, säger hen.

Förändrad kultur

Båda delar uppfattningen att vissa attityder inom polisen har hårdnat. Läraren som vill vara anonym menar att det inte sällan pratas om att ”skjuta först och fråga sen” i situationer där det finns konkreta misstankar om skjutvapen.

Just utbildningens mål att poliser ska kontrollera alla situationer de befinner sig i kan få effekten att fler poliser lär sig att dra vapen allt mer vanemässigt, enligt Rune Engström.

– När jag började 1985 var det knappt någon som drog vapen. Visst var det en lite lugnare miljö då och hotbilden var inte lika stor. Men om poliser allt oftare börjar dra vapen blir det också en större sannolikhet för att skott avlossas, säger han.

Bör inte ta in fler

Regeringen har planer på att expandera Sveriges polisutbildningar för att många fler poliser ska utbildas. Men det skulle bara spä på utbildningens redan stora problem med resurser, menar Rune Engström.

– Man har inte resurser att ta fler in. Det finns inte tillräckligt med personal. Många poliser går in som lärare, men man kan vara en bra polis utan att vara en bra lärare. Flera delar i polisutbildningen är redan undermålig som den är, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.