PRO sågar V:s pensionsförslag: ”Inget vi prioriterar”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets krav på höjd garantipension är orättvist, enligt pensionärsorganisationerna.

De varnar för att personer som arbetat hela livet riskerar att hamna i skymundan.

– Avgifter som undersköterskan eller vårdbiträdet har betalat in under alla år skulle betyda mindre i jämförelse med den som aldrig har arbetat, säger Jan Andersson, vice ordförande på PRO.

Vänsterpartiet vill se mer pengar i plånboken för dem med garantipension – alltså de allra lägsta pensionerna.

Om en överenskommelse inte kan nås i frågan är partiet redo att fälla Magdalena Andersson (S) i onsdagens statsministeromröstning.

– Har vi inte en uppgörelse kommer vi att rösta rött, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar på en presskonferens.

PRO: Höj inkomstpensionen

Jan Andersson, vice ordförande på PRO och tidigare riksdagsledamot i Socialdemokraterna, är dock skeptisk till förslaget.

– Det är ingenting som vi i PRO prioriterar, säger han.

En höjd garantipension skulle innebära en höjning för de sämst ställda pensionärerna.

Men det skulle också betyda att det blir mindre skillnad mellan dem som aldrig har arbetat och till exempel ett vårdbiträde eller en undersköterska som jobbat 30-40 år, påpekar Andersson.

– Det ser vi som det stora problemet. Därför vill vi höja inkomstpensionen för dem som har jobbat och har låga pensioner. För garantipensionen höjdes för några år sedan och inkomstpensionen har inte höjts.

Vill flytta fokus

Han har inget emot höjd garantipension – men vill i så fall se det i kombination med att inkomstpensionen också höjs.

– Det är det allra viktigaste. Så att de som har betalat in avgifter ska kunna se det i sitt pensionskuvert, säger Andersson.

Eva Eriksson, förbundsordförande på SPF Seniorerna och tidigare riksdagsledamot i Folkpartiet, håller med.

– Annars blir det orättvist, säger hon och fortsätter:

– Politiken måste sluta klippa och klistra i pensionssystemet. De måste sätta sig ner och titta på hur omvärlden och våra nordiska grannländer gör. Det behöver inte betyda att man bryter upp det nuvarande systemet helt, men man måste se till helheten och vidta åtgärder.

Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna Foto: Tomas Södergren

V: Måste vara konstruktiva

Vänsterpartiets vice ordförande Ida Gabrielsson har tagit del av kritiken.

Hon berättar att partiet varit i kontakt med pensionärsorganisationerna, och håller med om att hela systemet måste göras om.

– De föreslår att vi ska ställa fler krav, men vi måste i det här läget göra en realistisk prioritering och vara konstruktiva, säger Gabrielsson och fortsätter:

– Då börjar vi med att ställa krav på det som regeringen faktiskt kan leverera, utan andra partiers medgivande i pensionsarbetsgruppen.

Hör SVT:s Mats Knutson om förhandlingarna mellan S och V:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.