Ihopskrynklade valaffischer efter valet 2014. Foto: TT

Politiker kan räkna med fler hot under valåret

Uppdaterad
Publicerad

Politiker får räkna med mer hot, trakasserier och våld det kommande valåret. För vissa kan pressen bli så stor att de censurerar sig själva eller hoppar av sitt uppdrag.

– I förlängningen är det ett hot mot demokratin, säger Anna Frenzel på Brottsförebyggande rådet.

Under ett valår syns förtroendevalda mer i medier och på sociala medier. Samtidigt innebär valkampanjen att de vistas mer ute bland medborgarna och talar på gator och torg. Med en ökad exponering följer också en ökad risk för hot, trakasserier och våld, visar flera studier från Brottsförebyggande rådet, Brå.

– Vi har sett att ju mer exponerade politiker uppger sig vara desto mer utsatta är de, säger Anna Frenzel, utredare på Brå.

Hot mot politiker

Kan leda till självcensur

Konsekvensen kan bli att politikerna censurerar sig själva och inte vågar uttala sig i känsliga frågor. I vissa fall leder det till och med till att de hoppar av uppdrag. Valåret 2014 lämnade fem procent av de förtroendevalda ett eller flera uppdrag på grund av utsatthet eller oro för att drabbas, enligt Politikernas trygghetsundersökning 2015.

Anna Frenzel menar att det här utgör ett hot mot demokratin.

– Om det leder till självcensur och politiker börjar fundera på om de ens ska fortsätta vara förtroendevalda kan det bli problem att få nya att ställa upp.

Statsvetaren Agneta Blom och Anna Frenzel, utredare på Brottsförebyggande rådet. Foto: Örebro universitet och Lieselotte van der Meijs/Brå

Hårdare ton i politiken

Agneta Blom (S), ordförande i kommunfullmäktige i Örebro och statsvetare vid Örebro universitet, anser att det politiska klimatet har hårdnat. Fler extrema grupper gör sig synliga samtidigt som politiken har blivit mer polariserad.

– Vi lever mer i våra egna informationsbubblor, det ökar risken för en hårdare ton. Vi pratar med likasinnade, vilket gör att vi förstår andra sämre. Men demokratin bygger på att vi kan tala med varandra och kompromissa, säger hon.

Hon befarar att utvecklingen går mot ett samhälle där man hotar i stället för röstar fram beslut.

– Om människor inte vågar ta uppdrag finns det anledning till oro. De mest utsatta är yngre och människor med utländsk bakgrund, om vi inte ger stöd till dem kommer demokratin att undergrävas.

Svårt att sia om

Anna Frenzel på Brå har svårt att sia om det kommande valåret kommer att bli värre än det 2014, då det både hölls val till Europaparlamentet och riksdagen.

– Det får tiden utvisa. Men nästa valår är inte ett supervalår som det var 2014.

Så många hoppar av sitt uppdrag

En av fem förtroendevalda (21 procent) uppger att de påverkas i sitt förtroendeuppdrag av hot, våld eller trakasserier. Påverkan gäller antingen överväganden eller faktiska handlingar.

Bland de som utsatts har en av fyra självcensurerat sig i något sammanhang kopplat till förtroendeuppdraget. En av 20 har lämnat ett specifikt eller samtliga uppdrag på grund av utsatthet eller oro för att utsättas.

Nästan en av sju förtroendevalda (14 procent) har undvikit att engagera sig eller uttala sig i en specifik fråga, på grund av utsatthet eller oro för att utsättas.

Källa: Brottsförebyggande rådets Politikernas trygghetsundersökning 2015

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot mot politiker

Mer i ämnet