Politikerskandaler vi minns

Uppdaterad
Publicerad

Det är många politiker som tvingats utstå snålblåsten efter mediernas granskningar och jakt efter lik i garderoberna. Här följer några politikerskandaler vi minns.

Laila Freivalds

Justitieminister Laila Freivalds (S) fick avgå i vredesmod i oktober 2000 när hennes lägenhet i centrala Stockholm omvandlades till bostadsrätt till förmånligt pris – och Freivalds gjorde en miljonvinst.

Samtidigt försökte den socialdemokratiska regeringen med justitieminister Laila Freivalds i spetsen via lagstiftning stoppa utförsäljningen av hyresrätter. Hon återkom till maktens boningar som utrikesminister efter mordet på Anna Lindh 2003.

Göran Persson

Statsminister Göran Persson (S) klarade sig igenom stormen som bröt ut när det stod klart att han 2006 ordnat en övernattningslägenhet till sin hustru Anitra Steen.

Persson vände sig till fastighetsbolaget Wallenstam och i Wallenstams styrelse satt personer som även satt i Systembolagets styrelse tillsammans med Anitra Steen.

Sven Otto Littorin

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) avgick efter påståenden i media om sexköp. Littorin dementerade uppgifterna och angav privata skäl till varför han lämnade regeringen sommaren 2010.

Tobias Billström

Tobias Billström (M) tog över som arbetsmarknadsminister efter Littorin men blev sedermerande migrationsminister.

Precis som Stegö Chilò struntade Billström i att betala TV-licensen.

Efter en polisanmälan erkände han och klarade sig undan licensskolket och sitter kvar som minister.

Cecilia Stegö Chilò

Kulturminister Cecilia Stegö Chilò (M) tvingades lämna regeringen nästan i samband med att hon tillträdde posten efter att ha struntat i att betala TV-licensen samt att hon betalat hemhjälpen svart. Hon drev tidigare frågan om TV-licensen och ansåg att den var fel som princip.

Maria Borelius

Handelsminister Maria Borelius (M) fick sitta på sin post blott en enda dag.

Dagen efter tillträdandet framgick att hon på 90-talet anlitat barnfllickor svart. ”Jag hade inte råd”, förklarade hon.

Senare framkom att hon och hennes make tjänat miljoner kronor under 90-talet.

Hon hade inte heller betalat sin TV-licens och visade sig ha ett bolag registrerat i skatteparadiset Jersey.

Carl Bildt

Utrikesminister Carl Bildt (M) satt under 2000-2006 i styrelsen för oljebolaget Lundin Oil.

Bolaget fick hård kritik efter att ha investerat och verkat i diktaturer som bryter mot mänskliga rättigheter ? bland annat i Sudan och Muhammar Khaddafis Libyen.

Thomas Bodström

Thomas Bodström (S) hävdade som justitieminister att han inte hade någon kännedom om de två egyptierna Agiza och Alzery som avvisades med bistånd från CIA.

Senare framkom att Bodström hade haft kännedom om avvisningarna.

Mona Sahlin

Vice statsminister Mona Sahlin (S) stod 1995 i begrepp att ta över ordförandeklubban i partiet och bli statsminister efter Ingvar Carlsson då tidningen Expressen avslöjade att hon vid flera tillfällen använt statens kontokort för privata utlägg. Det rullade på och utvecklades till den så kallade tobleroneaffären och Mona Sahlin tvingades lämna regeringen.

Sigvard Marjasin

Efter sin tid som landshövding i örebro län blev Marjasin misstänkt för trolöshet mot huvudman efter att ha lämnat in manipulerade kvitton. Han åtalades men friades så småningom helt av rätten.

Olof Palme

Statsminister Olof Palme anklagades under valrörelsen 1985 för skattefusk. Enligt beslut av skattemyndigheterna skulle Palme ha fått ett talararvode vid Harvard University utbytt mot ett stipendium för sin son Joakim. Palme överklagade beslutet, men samtliga handlingar i ärendet stals vid ett inbrott vid länsrätten i samband med mordet på Olof Palme. Någon förundersökning inleddes aldrig.

Ove Rainer

Justitieminister Ove Rainer tvingades avgå efter att journalisten Göran Skytte avslöjat att Rainer ägnat sig åt avancerad skatteplanering i strid med den skattemoral som då rådde inom socialdemokratin. Genom skicklig planering betalade han blott 10 procent av sin inkomst på 2,4 miljoner kronor i skatt – men det var helt enligt gällande lagar och regler.

Rikard Palm

rikard.palm@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.