Regeringen menar att partilotterierna har väckt kritik i den offentliga debatten – bland annat eftersom de undantas från kreditförbud, bonusbegränsning och spelskatt.
Nu ska saken utredas.
Öppenhet kring partifinansiering
Enligt uppdraget ska utredaren titta på två möjliga vägar. Dels förändringar som gör att politiska lotterier inte längre kan få licens, dels skärpningar av den nuvarande lagstiftningen. Det skulle exempelvis kunna handla om krav på att informera om att överskottet från spel går till partipolitisk verksamhet.
– Spelmarknaden är inte vilken marknad som helst. Det finns stora risker för beroende, skuldsättning och annat, säger Niklas Wykman till SVT.
Han menar att öppenhet kring partifinansiering stärker demokratin.
Utredaren ska inte titta på andra typer av lotterier än just partipolitiska, enligt uppdraget.
S: ”Tysta oppositionens röst”
Socialdemokraterna är det parti i Sverige som får in mest pengar via lotterier. 2021 kom runt 45 procent (152 miljoner) av partiets intäkter från försäljning och lotteriverksamhet.
Tobias Andersson (SD) har tidigare sagt till Aftonbladet att det handlar om att ”dra åt den pengakran som finansierar socialdemokratin eftersom de har riggat hela systemet”.
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin är kritisk till utredningen och beskriver det som ett försök att ”tysta oppositionen”.
– Jag tycker att det är bättre att man är ärlig och inte håller på och tramsar. Man behöver säga som det är, man gör det här för att man vill komma åt oppositionen och strypa finansieringen, säger han till SVT.
Lotteriutredningen
Utredare är Gunnar Larsson, tidigare konsumentombudsman och generaldirektör för Konsumentverket.
Uppdraget omfattar inte verksamheter som har andra allmännyttiga ändamål än partipolitiska, exempelvis kulturella och idrottsliga.
Utredningen ska vara klar senast i februari 2024.
Källa: Finansdepartementet