Naturhistoriska riksmuseet gör varje år pollenprognoser som uppdateras tre gånger i veckan. Och lagom till att våren långsamt tar större kliv kommer också pollenblomningen igång.
I nuläget har hassel och al precis börjat blomma och pollenhalterna är fortfarande låga än så länge. Något som kan förändras drastiskt när temperaturen stiger.
– Framåt början av nästa vecka blir det varmare och då kommer pollenhalterna att öka. Träden känner av värmen och släpper då ut sin pollen, säger Karin Brink, intendent på Palynologiska laboratoriet, Naturhistoriska riksmuseet.
– Biologin där inne är förberedd så de bara väntar på att det ska bli tillräckligt varmt, säger hon.
Kan bli pollenchock
Enligt Karin Brink uteblir troligtvis pollenchocken, men risken finns kvar. Nu är blomningen igång och när graderna stiger kan, till skillnad från tidigare år, upp emot fem arter slå ut på samma gång.
– Vanligtvis har al och hassel vid den här tiden blommat ut, det brukar bara blomma två arter åt gången. Men eftersom det gått så långsamt i år kan fyra till fem arter blomma samtidigt och då blir det en högre koncentration av pollen i luften.
– Det är fortfarande kallt ute så det känns avlägset, men kommer det tre till fyra varma dagar så är det igång ganska snabbt, säger Brink.
Årets väderlek kan med andra ord leda till att pollenblomningen intensifieras och då kan även fler personer känna av den.
– Vår bedömning är att även de som har låg pollenallergi eller som vanligtvis inte känner av pollenblomningen nog kan göra det i år, säger Karin Brink.