Pollenblomningen har börjat och på grund av den sena våren kan upp emot fem arter blomma samtidigt. Foto: TT

Pollensäsongen är här: ”Kan gå från noll till hundra på ett par dagar”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en sen start börjar nu pollensäsongen ta fart på allvar. Den närmsta tiden är det främst pollen från al, hassel, alm samt sälg och viden som kommer att göra livet surt för allergiker.

Pollen säsongen är ovanligt sen i år. Alen brukar blomma i februari-mars men med värmen kommer också pollenproduktionen öka. Enligt Pollenlaboratoriets senaste prognos är det nu stor risk för höga halter alpollen, i framförallt Svealand.

Björken blommar på kontinenten

Det kan även förekomma björkpollen i luften, främst i delar av Götaland och Svealand trots att blomningen ännu inte kommit igång i Sverige. Just nu blommar björken nere på kontinenten, i exempelvis Tyskland och Nederländerna och under helgen kan sydliga vindarna föra med sig björkpollen norrut.

– Normalt har vi björkblomning i slutet av april i Sverige men den är inte så långt borta och  som det ser ut nu är det inget som tyder på att björken skulle bli försenad, säger Agneta Ekebom, intendent på Pollenlaboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet.

Björk-explosion om två veckor

Pollensäsongen är i år omkring två månader försenad men detta kommer troligen inte påverka björken och dess blomning. Agneta Ekebom och tror att det kommer att gå fort när björkblomningen väl kommer igång.

– Just nu finns det ingen björk som blommar inom Sveriges gränser men det blir säkert inom två veckor, om det blir varmt, så i slutet av april lär vi ju ha björkblomning precis som vi brukar.

När björken väl börjar blomma kommer det att gå snabbt.

– Kurvan för hur halterna stiger brukar vara rätt brant. Det går från noll till hundra på ett par dagar, säger Agneta Ekebom, intendent på Pollenlaboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.