Dadlar som snacks har blivit populärt, framförallt hos de yngre konsumenterna. Ica-gruppens försäljning av smaksatta dadlarna ökade med 50 procent mellan 2023 och 2024. Även Axfood, med kedjor som Willys, Hemköp och Citygross, har sett en liknande trend.
Att dadlar angrips av insekter och mögel har blivit en snackis på sociala medier. På Tiktok har svenska användare den senaste tiden publicerat en rad klipp där de visar hur dadlar invaderats av maskar, larver och insektsägg. Flera har också upplevt att dadlarna varit mögliga.
Inte tillåtet
Åsa Rosengren, rådgivare och mikrobiolog på Livsmedelsverket, menar att det inte är ett nytt fenomen att torkad frukt drabbas av insekter och mögel.
Att sälja angripna dadlar bryter mot livsmedelslagstiftningen och kan bland annat leda till återkallelse av produkter eller saluförbud. Företagen brukar även ha en åtgärdsplan för att få bukt på problemet.
– Det är inte tillåtet i EU att sälja dadlar som har larver eller insektsägg i sig, då de betraktas som skadedjur och är därför inte heller lämpligt att äta, säger hon.
Högre risk för mögelgifter
När det kommer till torkade frukter odlade i varmare länder, som dadlar, är det även en högre risk för att de kan innehålla otrevliga mögelgifter, enligt Rosengren.
– Mögelsvampar som anses vara värstingar, som bildar gifterna aflatoxin och okratoxin, trivs i en miljö där det är varmt och fuktigt och det är det ofta i länder där dadlar skördas. De är inga roliga ämnen. Därför brukar vi med det bestämdaste avråda från att äta just torkade dadlar som ser mögliga, missfärgade och skrumpna ut, säger hon.
Om man som konsument skulle stöta på oväntade fynd i dadlar, eller andra livsmedel, kan man lämna in ett klagomål till tillverkaren eller matbutiken.
I videon ovan ger Livsmedelsverkets tips om hur du kan tänka om du gillar dadlar.