Regeringen vill tillåta gårdsförsäljning av alkohol, men frågan är om det strider mot EU-rätten. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Portugal motsätter sig svensk gårdsförsäljning

Uppdaterad
Publicerad

Portugal har i sista stund skickat in ett yttrande om regeringens förslag att tillåta gårdsförsäljning av alkohol.

Det innebär att det dröjer innan lagförslaget kan få grönt ljus av EU.

Regeringen vill tillåta småskalig gårdsförsäljning av alkohol från den 1 juni 2025. Just nu ligger lagförslaget hos EU-kommissionen i Bryssel för granskning. Frågan är om förslaget strider mot EU-rätten och diskriminerar utländska tillverkare.

Under en period har olika intressenter haft möjlighet att skicka in sina synpunkter på lagförslaget. Spanska vinodlare har protesterat, liksom den europeiska branschorganisationen för vintillverkare.

Dröjer tre månader

På måndagen skickade Portugal in ett så kallat detaljerat utlåtande, vilket får till följd att hela processen fördröjs i ytterligare tre månader. Det blir alltså inget besked från EU-kommissionen i veckan, som tidigare har varit planen.

– Den berörda medlemsstaten, i det här fallet Sverige, måste ta hänsyn till det detaljerade yttrandet, säger Johanna Bernsel, talesperson på EU-kommissionens avdelning för den inre marknaden.

Än så länge är det inte offentligt exakt vilka invändningar Portugal har.

Frågan om gårdsförsäljning har också en extra dimension eftersom Sveriges modell med Systembolaget är unikt i EU. Bara i Finland och Sverige tillåts att ett företag har monopol på att sälja alkohol.

Kritiker har pekat på att gårdsförsäljning skulle kunna riskera Systembolagets monopol om det införs.

SVT:s reporter Kristoffer Törnmalm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Kristoffer Törnmalm om argumenten för och emot gårdsförsäljning av alkohol. Foto: Andreas Hult/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.