Postnord vill få ner antalet brevutdelningar till tre dagar i veckan. Foto: Emil Langvad/TT

Postnord gick back med 855 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Postnord gjorde en förlust på 855 miljoner kronor under helåret 2018. Vd:n Håkan Ericsson är inte nöjd med resultatet, men sett till de fallande brevvolymerna och personalomställningen i Danmark är det inte oväntat. Han menar att det krävs en ändring av samhällsuppdraget så att Postnord inte behöver dela ut brev lika ofta.

– Vi behöver mer flexibilitet när det gäller postutdelningen, säger han till SVT.

Till skillnad från paket, så har antalet brev som svenskar skickar blivit allt färre de senaste åren. I Postnords bokslut för sista kvartalet 2018 uppges en minskning på 13 procent. Genom svensk reglering är Postnord skyldiga att se till att brev delas ut och samlas in fem dagar i veckan i hela landet. Breven ska, enligt ett kvalitetskrav på 95 procent, delas ut inom två dagar. Ett krav som Postnord höll med god marginal under större delen av 2018 enligt bokslutet.

20 kronor mer i porto för vanligt hushåll

Vd Håkan Ericsson menar att det krävs en anpassning av kraven mot den minskade efterfrågan och förändrad utformning av uppdraget för att nå hållbara ekonomiska resultat. Bland annat mindre utdelningsfrekvens för brev och slopat pristak för portohöjning. Att höja portot med en krona skulle göra uppdraget mer finansiellt hållbart. Per hushåll skulle höjningen innebära runt 20 kronor mer i portokostnader om året. För ungefär ett år sedan höjdes brevportot med två kronor.

Utdelning tre istället för fem dagar i veckan

Håkan Ericsson menar att man även bör se över frekvensen för brevutdelningen, och möjligtvis gå ner från fem till tre dagar i veckan.

– Det handlar om att anpassa utdelningen efter både den minskade volymen och efterfrågan, säger han.

För brådskande post menar Ericsson att det skulle det kunna införas ett alternativ i form av expressleveranser.

– Jag känner inte att det här kommer att leda till någon dramatik. Det kommer inte innebära stora kostnader för vanliga hushåll, och det är så att folk skickar färre brev nuförtiden, säger Ericssson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.