Dilma Rousseff Foto: TT

President med problem på besök

Uppdaterad
Publicerad

En stukad president besöker Sverige. Brasiliens Dilma Rousseff riskerar att ställas inför riksrätt, landets ekonomi är i kris och folket har vänt henne ryggen.

Rousseffs Sverigebesök handlar en hel del om Gripenaffären. Ett besök hos Saab i Linköping är en av punkterna på måndagens program.

Kanske är resan ett välkommet andrum för den hårt pressade presidenten. För precis ett år sedan valdes hon om. Sedan dess har det mesta gått emot henne och i dag har bara en av tio brasilianer förtroende för Dilma, som hon kort och gott kallas i folkmun.

– Brasilien och Dilma har problem på många olika fronter, säger Torsten Wetterblad, Brasilienkännare vid Stockholms universitet.

Först tar Wetterblad upp korruptionsskandalen inom statliga oljebolaget Petrobras, där miljardbelopp ska ha överförts till de politiska partierna. Dilma Rousseff var tidigare bolagets styrelseordförande.

Ingen majoritet

Till detta kommer svårigheter med att få igenom förslag i kongressen där Arbetarpartiet (PT) som presidenten tillhör saknar majoritet. Presidenten tvingades häromveckan ombilda regeringen för att ge mer inflytande till samarbetspartnern PMDB, ett mitten-högerparti.

Oppositionen vill bli av med henne genom att ställa henne inför riksrätt. Petrobras-skandalen fungerar inte som skäl, eftersom hon inte var president då. Men nu kan motståndarna ha hittat ett annat sätt: En domstol har underkänt regeringens bokföring för 2014. Man har använt resurser från statligt ägda banker för att finansiera underskott i statsbudgeten.

Det är inte helt enligt den brasilianska regelboken, men en inte ovanlig metod i andra länder, konstaterar Wetterblad.

Krympande ekonomi

Brasilien är en av världens största ekonomier, men har stora problem. IMF räknar med att ekonomin krymper med tre procent i år. Samtidigt ligger inflationen på nära tio procent.

Arbetslösheten har börjat stiga, efter en period då många fått de avsevärt bättre och medelklassen växt. Det folkliga missnöjet sprider sig.

Brasilien har de senaste åren tappat i konkurrenskraft. Kostnadsnivån i landet har stigit, bland annat som en följd av de reformer som den tidigare presidenten Lula genomförde. Men produktiviteten har inte ökat.

– Då går ekvationen inte ihop.

Wetterblad anser att förklaringen delvis ligger i att Brasilien satsat för lite på utbildning.

– Brasilien har i likhet med andra länder i Latinamerika varit väldigt beroende av försäljningen av råvaror, inte minst till Kina. När priserna nu inte är lika höga skapar det ett stort hål i ekonomin. Och det finns ingen klar strategi för vad man ska leva på i framtiden.

Fakta: Dilma Rousseff

Dilma Rousseff är född 1947. Hon växte upp i en medelklassfamilj och studerade ekonomi på universitetet.

Efter en militärkupp i Brasilien på 60-talet anslöt hon sig till en radikal motståndsgrupp på vänsterkanten. Hon fängslades och ska ha torterats.

2010 valdes hon till Brasiliens första kvinnliga president. Hon efterträdde den populäre Luiz Inácio Lula da Silva, som handplockat henne från kulisserna i Arbetarpartiet (PT).

2014 omvaldes hon med drygt 51 procent av rösterna i andra valomgången, efter en mycket smutsig valrörelse.

Dilma Rousseff anländer till Sverige på söndagen. Under måndagen ska hon delta vid ett näringslivsseminarium, ha möte med statsminister Stefan Löfven, besöka Ericsson i Kista och Saab i Linköping. Hon fortsätter sedan till Finland.

Fakta: Gripenaffären

Brasiliens flygvapen har beställt 36 Gripen-plan av Saab. Kontraktet är värt 39,3 miljarder kronor. Leverans ska ske 2019-2024. Avtalet blev helt klart i september i år.

I samband med affären överförs en del av tekniken till Brasilien och en stor del av tillverkningen ska ske där. Saab samarbetar med flygplanstillverkaren Embraer.

Affären kommer att öka Sveriges export till Brasilien, som förra året omfattade varor för 9,2 miljarder kronor. Det motsvarar knappt en procent av hela Sveriges export.

Brasilien har flera handelshinder som försvårar utländska företags export till landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.