Justitieminister Gunnar Strömmer och finansmarknadsminister Niklas Wykman berättar om en arbetsgrupp som ska se över åtgärder mot de kriminellas ekonomi. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gunnar Strömmer: Gängens ekobrott är ikapp narkotikahandeln

Uppdaterad
Publicerad

Gängkriminellas ekonomi går uppåt enligt regeringen. Bedrägerier, penningtvätt, terrorismfinansiering samt utnyttjande av betalsystem pekas ut som några av utmaningarna för att motverka den ekonomiska brottsligheten bland de kriminella nätverken.

Regeringen tillsätter en arbetsgrupp från justitedepartementet och finansmarknadsdepartmentet för att motverka kriminellas ekonomi.

– Den ekonomiska brottsligheten är ikapp och förbi narkotikahandeln som huvudsaklig inkomstkälla för de kriminella nätverken, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en presskonferens.

De prioriterade områdena gäller bedrägerier i form av så kallad spoofing, där någon utnyttjar ett företag eller en privatpersons identitet för att komma åt känsligt material som kontonummer eller personuppgifter. Det rör också penningtvätt och terrorismfinansiering samt förslag för att motverka risker inom finansiella system.

”Bankerna behöver ta mer ansvar”

Bland annat uppmanas bankerna, som har gjort stora vinster trots det tuffa ekonomiska läget, att ta mer ansvar för digitaliseringen i sin verksamhet.

– Vi förutsätter att den här lönsamheten också används för att bygga motståndskraft och rubusthet mot bedrägerier, penningtvätt och finansiering i sin verksamhet. Det krävs personligt engagemang och investeringar för att motverka detta, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

Utöver det ska gruppen se över åtgärder för att försvåra in- och utförsel av sedlar.

– Det är klart att det underlättar att begå brott om man kan ta kontanterna och åka härifrån. Här ska vi titta ut mot andra länder och se vad vi kan göra för att begränsa möjligheterna att resa med stora mängder av kontanter, säger Niklas Wykman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.