När mamma och pappa inte kan bli sams. Var ska barnen bo då? Vem ska få vårdnaden?
Förra året var 7.513 barn inblandade i vårdnads-, boende eller umgängesutredningar, när föräldrarna inte kunde komma överens. Det är allt vanligare att föräldrar tvistar om vårdnaden av barnen i tingsrätten, och kommunens socialtjänst ska då utreda vad som är bäst för barnen.
SVT:s undersökning visar att 23 procent av kommunerna, mer än var femte kommun, under förra året lade ut såna utredningar på en extern aktör, ett privat bolag.
Det förekommer mest små konsultfirmor, men också stora utredningsföretag med flera miljoner i omsättning, visar SVT:s kartläggning.
Goda erfarenheter
En stor majoritet av de kommuner som har använt externa konsulter uppger i svar på vår enkät att de har goda eller mycket goda erfarenheter av dem.
I Borlänge skriver de att konsultföretaget har haft ”erfaren personal med stort kunnande”, och i Eslöv har de också övervägande bra erfarenhet. ”Vi har använt oss av en aktör med lång erfarenhet av familjerättsliga frågor.”
I Skara har de haft en varierad upplevelse, och påpekar att: ”Externa aktörer är inte insatta i organisationen på samma sätt och känner inte viktiga samarbetspartners.” Men å andra sidan tycker man där att externa aktörer medför en spetskompetens och kan förhålla sig mer neutrala.
Flera kommuner resonerar kring just det. I Ljusdal skriver man: ”Även om konsulter gör bra utredningar så är det alltid bäst om man har möjlighet att göra dem själv. Ofta rör det sig om familjer som man kommer att ha en fortsatt kontakt med och då vill man kunna stå för den bedömning som gjorts i utredningen. Kan tänka mig att det är ett större problem om man handlägger barnavårdsärenden än om man gör familjerättsliga utredningar.”
Gråzon
Och just detta med bedömningen av utredningen är själva knäckfrågan. För det här är en gråzon, socialtjänsten får enligt Socialtjänstlagen inte lägga ut myndighetsutövning på företag, föreningar eller privatpersoner.
Så om konsultbolaget gör både intervjuerna med föräldrar och barn och står för rekommendationen till tingsrätten så kan det vara olagligt. Men om kommunen arbetsleder arbetet och har full insyn hela vägen, så kan det vara tillåtet enligt ett utslag från Justitieombudsmannen som kom år 2001.
Då är det själva bedömningen som kommunen sedan gör, och rekommendationen till rätten om var barnen ska bo, som är myndighetsutövningen.
Anna Kaldal är docent i processrätt vid Stockholms Universtitet:
– Det som kommer in ska bedömas av myndigheten, det är inte så att socialnämnden bara kan köpa en bedömning utan det är ändå socialnämnden som ger in det till domstolen.
Inga siffror om kvalitetsskillnader
Det finns ingen forskning eller siffror på om kvaliteten på utredningar från privata konsulter skiljer sig åt från kommunernas. Men docent Anna Kaldal har sett problem med dokumentationen vilket gör det svårt att försäkra sig om att utredningarna har gått till på rätt sätt.
– Det kan bli problematiskt när den som utför utredningen inte är en myndighetsperson.
Är det här nåt som du har stött på problem kring?
– Det som jag har sett är att det kan vara svårt att härleda var en uppgift kommer ifrån som är till grund för en bedömning. Och det är såklart oerhört problematiskt, när det gäller svåra beslut, som gäller barnens framtid.
Konsulter tyceker inte att det är problem
I Kungsbacka, har man under förra året låtit olika konsultbolag göra 14 av 37 vårdnadstvistutredningar, men ibland har det inte fungerat, berättar verksamhetschefen Anna Wahlström i Kungsbacka.
– När vi har externa konsulter inne så sitter de inte alltid på plats, och får inte den dagliga handledningen som medarbetarna får, så då har vi ju sämre koll, säger Anna Wahlström.
Hur känns det att ha sämre koll?
–Det känns ju inte bra.
Har det hänt att ni fått göra om utredningar?
– Det har hänt ja. Det har ju varit när de inte har uppfyllt den kvalitet som vi vill ha på våra utredningar och på vårt arbete.
Men på Teambo konsult, det största av företagen som Kungsbacka anlitat, känner man inte alls igen problematiken:
– Jag känner till ett fall där man fått ta över en utredning från oss, där en person av personliga skäl har varit tvungen att lämna sitt uppdrag, nu hade det inte någonting med kvalitén att göra utan snarare med hennes personliga situation att göra, säger Joakim Ulmefors, verksamhetschef på Teambo.
Men hurdan är kvaliteten på era utredningar?
– Jag tycker att den är väldigt bra, man följer Socialstyrelsens riktlinjer och gör därigenom ett väldigt gott arbete.
Hur fungerar samarbetet med kommunerna?
– Det fungerar utmärkt bra, vi är oftast efterfrågade och efterlängtade, när våra konsulter kommer till en kommun. De har väntat ett tag och behöver verkligen ta in en extra resurs.
Finns det några nackdelar med att ta in konsulter?
– Ja, om det blir överdrivet och de behöver för att täcka basverksamheten så blir inte det bra, utan det ska vara för att täcka toppar och sjukfall i verksamheten, säger Joakim Ulmefors.
Vad tycker du? Följ diskussionen i sociala medier #vardnadstvist #svt