”Flera jourer har fått stänga sina boenden”, berättar Jenny Westerstrand som är ordförande på Roks. Foto: SVT

Privata skyddade boenden ökar – Roks rädda för utarmning av jourer

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har det blivit allt vanligare att skyddade boenden drivs av privata aktörer och att kommuner upphandlar den tjänsten. Det innebär ett tuffare läge för de etablerade, ideella boendena.

Historiskt har skyddade boenden inte varit en tjänst som kommuner upphandlar enligt ramavtal, men bara de senaste åren har det blivit vanligare och det syns ökning av privata aktörer på marknaden. När kommunerna placerar kvinnor i behov av skydd hos dessa, så minskar placeringarna på de traditionella kvinnojourerna.

Har stängt boenden

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, märker av förändringen och flera jourer har fått stänga sina boenden runt om i landet. Det innebär enligt organisationen ett ekonomiskt tapp och ett urvattnat engagemang.

– Dels är den uppenbara risken att färre kvinnor får stöd, men en ännu värre risk är att den kunskap vi har försvinner och byts ut mot ett helt annat sätt att tänka och stötta, säger Jenny Westerstrand, ordförande i Roks.

Budget inte orsak

Uppsala är en av de kommuner som har börjat med upphandlingar av skyddade boenden. Det arbetet påbörjades i december 2019 och blev klart i våras. Orsakerna är främst att kostnaderna för inköpen av de här tjänstrena är så pass höga att de faller under lagen om offentlig upphandling, men även att man vill skapa tydliga ramar för vad kommunen förväntar sig av ett skyddat boende. Huruvida det kommer öka kostnaderna för kommunen eller inte är oklart.

– Vi har inte hunnit så långt att vi hunnit utvärdera om det här har påverkat våra kostnader. Det är klart att det är en viktig faktor hur vi hanterar skattemedel, men det är inte det som varit grunden till en här upphandlingen, säger Johan Eikman, tillförordnad avdelningschef systemavdelningen Uppsala kommun.

En oreglerad bransch

Nationella skyddsinsatser är ett av de företag som erbjuder skyddade boenden och de är glada över att kommunerna nu börjar med upphandlade avtal istället för direktupphandlingar. De ser dock redan nu att nivån av skydd som olika företag erbjuder är väldigt olika.

– Det måste till en tydligare lagstiftning, det ökar kvaliteten och ger även en ökad trygghet för de som är i behov av hjälp. Det fria tolkningsutrymmet i branschen gör att var och en kan definiera vad ett skyddat boende är, vilket påverkar kvaliteten och prisbilden, säger Fredrik, som är säkerhetssamordnare på Nationella skyddsinsatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.