Hans Rosling Foto: Henrik Montgomery/TT

Professor Hans Rosling död

Uppdaterad
Publicerad

Professor Hans Rosling har avlidit, uppger familjen. Han blev 68 år.

Rosling var professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet och forskade bland annat om samband mellan ekonomi och hälsa runtom i världen. Hans Rosling blev internationellt känd för sina pedagogiska föreläsningar. Han dog på tisdagsmorgonen och blev 68 år gammal.

”Vi är väldigt ledsna att meddela att professor Hans Rosling dog imorse. Han led av cancer i bukspottkörteln och fick diagnos för ett år sedan”, skriver familjen via stiftelsen Gapminder som Rosling grundade och arbetade med, tillsammans med sin son och hans fru.

Hans Rosling

”Tack vare behandling fick han en fin sista tid i livet”, säger familjen till TT.

Kommer alltid vara med oss

Rosling avled i Uppsala omgiven av sin familj, enligt pressmeddelandet. Han hade redan besegrat sjukdomen en gång när han 30 år gammal fick testikelcancer.

”Hans är inte längre vid liv, men han kommer alltid vara med oss och hans dröm om en faktabaserad världssyn kommer vi aldrig låta dö!” skriver familjen som också ber om att få sörja ifred.

Uppgifter om minnesstunder och begravning kommer komma vid ett senare tillfälle.

Läs också: Världen reagerar på Roslings död

Läxade upp dansk programledare

Han fick stor internationell uppmärksamhet då han medverkade i danska public service för att tala om världens befolkningsutveckling. Programledaren började intervjun med ett påstående om att Europa är pressat av flyktingkrisen, och fick direkt mothugg av Roslund.

– Vi är inte pressade. Vi är en del av världen som har väldigt mycket resurser. Sen måste man bestämma sig för hur mycket man ska hjälpa till. Jag lägger mig inte i den politiska debatten, men det är inte särskilt mycket flyktingar som har kommit i förhållande till vad Europa skulle kunna ta emot, sade han.

Rosling passade också på att ge en känga till journalistkåren.

– Man kan inte använda sig av medierna om man vill förstå världen. Fakta om konkreta händelser är ni bra på, men överblicken är ni dåliga på, sade han till den danske programledaren.

Höll brandtal i Globen

Hans Rosling var utbildad läkare och var med och grundande den svenska avdelningen av Läkare utan gränser.

Även på hemmaplan har professorn fått stort erkännande, när Rosling intog scenen under insamlingsgalan ”Hela Sverige skramlar” brakade applåderna loss. Rosling var kvällens hemliga gäst, och klev upp med en av sina välkända powerpoint-presentationer.

Han använde människorna på läktaren för att illustrera storleken på tragedin i Syrien.

– Ni är 12.000 människor i Globen, tänk er att ni är Syriens befolkning, 24 miljoner: var och en av er är 2.000 syrier. Av Syriens befolkning är det drygt hälften som fortfarande bor kvar i sina hem. Om ni på den där läktaren kan bo kvar i era hem.

”Mycket att lära av honom”

Victoria Dyring, programledare för Vetenskapens värld, minns Rosling som ”så engagerad att det lyste om honom”. Hans styrka låg i att han kunde visualisera det han pratade om, säger programledaren.

– Han hade också den stora begåvningen i att ge hopp. Han gav folk kunskap på en bricka och det gjorde han på ett fantastiskt sätt, säger Dyring och fortsätter:

– Vi är många som har mycket att lära av honom. Om man ger sig katten att visa vad det handlar om, på många olika sätt och inte de mest förväntade, det skulle kunna hända stora saker med all möjlig information och pedagogik.

Hur minns du Hans Rosling? Här kan du dela en minneshälsning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hans Rosling

Mer i ämnet