Hans Rosling arbetade till sin död med den nya boken Factfulness. Foto: TT

Hans Roslings sista försök att få oss att förstå världen

Uppdaterad
Publicerad

Nu publiceras de sista orden från Hans Rosling, den världsberömde professorn som avled för ett år sedan. Nästa vecka kommer boken Factfulness om vikten av en faktabaserad världsbild. – Han arbetade ända fram till slutet med boken för lämna efter sig något beständigt och hjälpa människor att se världen, säger Olof Gränström, projektledare i Roslings stiftelse Gapminder.

Boken är Hans Roslings sista bidrag i hans livslånga gärning att sprida kunskap om global utveckling. Boken kommer att publiceras på många språk.

Mångmiljardären Bill Gates fick ett förhandsexemplar och kallar boken ”en oumbärlig guide till hur man lär sig att se klart på världen”.

Hans Rosling

Avslöjade brister

Det var Hans Roslings livsverk att få människor att förstå nyanserna, att inte dela in världen i fattiga och rika. I otaliga föreläsningar avslöjade han den bristande kunskapen om tillståndet på jorden.

– Vår hjärna och våra instinkter har ett nedärvt behov att förenkla, att dela upp saker i ont och gott, svart och vitt. Vi ser det vi vill se. Bokens utgångspunkt är att sätta fingret på våra svårigheter att se de långsamma trenderna. Den stora majoriteten av människor i världen i dag har global medelinkomst och den extrema fattigdomen minskar, säger Olof Gränström på Gapminder till SVT Nyheter.

Test ska sprida kunskap

Stiftelsen Gapminder grundades av Hans Rosling och arbetet förs nu vidare av sonen Ola och hans fru Anna, som är medförfattare till den nya boken. De arbetar också med ett test som sprids via sociala medier om grundläggande globala fakta. Väldigt få klarar frågorna.

Klicka här för att göra testet.

Klarar man testet får man ett certifikat som visar att man kan det som de flesta inte kan om världen – att ökningen av världens befolkning har stabiliserat sig, att den extrema fattigdomen minskar och att medellivslängden ökar.

Dollar Street kan man jämföra olika familjers situation runtom i världen och se att vi faktiskt är mer lika än vi tror, enligt Gapminder.

Basera beslut på fakta

Den nya boken Factfulness ska hjälpa människor att bli medvetna om att vi har svårt att ta till oss fakta.

– Vi behöver uppdatera kunskapen för att kunna anta de utmaningar som ligger framför oss. De beslut vi fattar måste vara baserade på vad som är rätt och inte vad vi tror eller känner, säger Olof Gränström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hans Rosling

Mer i ämnet