Det är ett år sedan professor Hans Rosling gick bort. Familjen och medarbetarna har fortsatt att föra hans vision vidare – att sprida faktabaserad kunskap om världen. Nu jobbar de med ett test som sprids via sociala medier om grundläggande globala fakta.
Klicka här för att göra testet.
– Det finns tre stora trender i världen som alla borde känna till: ökningen av världens befolkning har stabiliserat sig, den extrema fattigdomen minskar och medellivslängden ökar, säger Olof Gränström, projektledare i Hans Roslings stiftelse Gapminder till SVT Nyheter.
14 länder undersöktes
Gapminder skickade ut sina 13 frågor med grundläggande globala frågor till 12.000 representativt utvalda människor, i 14 länder.
Resultat: Ingen hade alla rätt. En person hade ett fel. 15 procent hade noll rätt.
Gapminder uppmanar dem som inte klarar provet att göra det igen tills man fått alla rätt. Då får man ett certifikat som visar att man kan det som de flesta inte kan om världen.
Den svåraste frågan handlar om antalet barn per familj. På Dollar Street kan man jämföra olika familjers situation runtom i världen och se att vi faktiskt är mer lika än vi tror, enligt Gapminder.
Behöver ambassadörer
– Skolor, lärargrupper, företag och organisationer har blivit certifierade. Vi kämpar hårt med seminarier, workshops och marknadsföring och är överhopade av arbete. Det behövs fler ambassadörer som hjälper oss att nå ut med kunskapen, framförallt i utbildningssektorn. Det är viktigt att människor fattar beslut som är baserade på fakta, inte på känslor eller förhoppningar, säger Olof Gränström.
Inte mediernas fel
Han anklagar inte medierna för den bristande kunskapen om världens tillstånd utan anser att varje människa är en konsument med ansvar att välja att ta till sig kunskap.
Inom kort kommer boken ”Factfulness”, skriven av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling-Rönnlund. Boken översätts till 24 språk och förklarar tillståndet i världen med fakta från FN och Världsbanken.