Politiker talar framför fransk flagga med texten ”Pour tous les Français”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marine Le Pen är kronprinsessan som kanske aldrig får bli drottning och riskerar flera års fängelse. Men vem är Marine Le Pen? Foto: AP

Ödets timma för Marine Le Pen – i dag kommer domen

Uppdaterad
Publicerad

Ledaren för högernationalistiska Nationell Samling står åtalad för att ha förskingrat miljoner från EU-budgeten. Åtalet yrkar på fem års fängelse, 300 000 euro i böter och ett femårigt politikförbud med omedelbar verkan för Marine Le Pen – vilket skulle hindra henne från att ställa upp vid nästa presidentval.

– Åklagarmyndighetens vilja är att beröva fransmännen möjligheten att rösta på den de vill och att förstöra partiet, sa Marine Le Pen under slutpläderingen.

Insatserna är höga när domstolen i Paris idag meddelar sin dom. 25 personer ur Frankrikes största parti Nationell Samling står åtalade för att ha förskingrat stora summor offentliga medel.

Enligt åtalet ska de ha ”satt i system” att använda EU-medel som skulle ha gått till att betala partiets assistenter i EU-parlamentet, till att istället betala personal som jobbade för partiet på nationell nivå i Frankrike.

Brotten ska ha skett mellan 2004-2016, då Marine Le Pen var både EU-parlamentariker och partiledare för Nationell Samling. Enligt den franska tidningen Libération uppskattas skadan till 4,6 miljoner euro.

Le Pen – ”hjärnan bakom systemet”

Under rättegången har åtalet lagt fram bevis för att flera av ”assistenterna” aldrig haft kontakt med den parlamentariker de arbetat för. Däribland textmeddelanden från en påstådd assistent som ber om att få bli introducerad till ledamoten i fråga – månader efter att anställningen ska ha påbörjats.

Mellan andra ledamöter och påstådda assistenter finns inte en enda mejl- eller telefonkontakt registrerad. Enligt åtalet är Marine Le Pen hjärnan bakom förskingringssystemet och därmed yrkas hårdast straff för henne.

Riskerar femårigt politikförbud

Marine Le Pen har tre gånger tidigare kandiderat till den franska presidentposten. Inför det kommande presidentvalet 2027 är hon den politiker som har starkast stöd i opinionsmätningarna.

Skulle hon dömas till femårigt politikförbud med omedelbar verkan grusas hennes chanser att bli Frankrikes nästa president, och hon hindras också från att ställa upp i eventuella parlamentsval.

”Om jag förbjuds att kandidera, [...] skulle det utan tvekan vara ett djupt odemokratiskt beslut, eftersom det skulle beröva det franska folket möjligheten att potentiellt välja sin framtida president”, sa Marine Le Pen till Europe1 den 13 mars.

Samtliga åtalade nekar till anklagelserna och menar att de bygger på en för snäv definition av vad för typ av jobb en parlamentarisk assistent utför. Försvaret har även kallat rättegången för en attack mot demokratin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.