Det var i februari i år som en av de mest briljanta människorna på att förklara hur det står till med världen, gick bort. Men Hans Roslings arv och kunskap om hälsa, ekonomi och befolkning lever vidare.
Bakom professorn Hans Roslings älskade visualiseringar och powerpoint-presentationer står hans son Ola Rosling och sonhustrun Anna Rönnlund Rosling, som tillsammans med Hans Rosling startade stiftelsen Gapminder 2005. Målet är att sprida faktabaserad kunskap om omvärlden genom lättförståelig statistik om global utveckling.
LÄS MER: ”Han skällde ut och inspirerade”
Vill nå skolorna med föreläsare
Nu när inte Rosling själv finns förs arbetet vidare av Ola och Anna Rosling som utvecklat dataprogrammen bakom den store berättaren. De tar nu kunskapen vidare in i skolorna. Gapminder har anställt två lärare som föreläsare och de åker just nu runt i Sverige för att kunskapscertifiera grundskolelärare.
– Hans var bra på att uppmärksamma okunskapen om okunskapen och få folk att inse att de inte vet, men kunskap tar människor lättast till sig via undervisning – inte underhållning, säger Ola Rosling.
LÄS MER: Sonen: Så kan arvet efter Hans Rosling leva vidare
Förhoppningen är att lärarna lära sig mer om den globala överblicken och att den hos många är felaktig. Oftast tror vi att världen ser värre ut än den är.
– Skolorna måste få koll på långsamma trender och globala proportioner. I dag missar skolan det i stor utsträckning utan där får man bara snuttifiering och små fakta utan en helbild och det måste man styra upp, säger Anna Rönnlund Rosling.
Människor svarar mer fel än schimpanser
Gapminder har skapat ett test som ska vi visa på hur okunniga den stora massan egentligen är om hur världen mår. Ola Rosling beskriver testet som ett slags teoriprov om världens utveckling och förklarar att provet inte har med intelligens att göra.
– Politiker, aktivister och journalister svarar inte bättre än allmänheten. Vi har sett att människor svarar mer fel än en schimpans, det vill säga mer fel än om slumpen skulle avgöra. Hur kan man svara sämre än slumpen? Jo, det kan man bara göra om man har förutfattade meningar. Människor hör om läskiga saker och de växer i deras huvud, säger Ola Rosling.
Titta: Hans Rosling trollbinder publiken i Globen
Och där har också medier en roll i vår medvetenhet om världen, menar paret. Anna Rönnlund Rosling menar att det ofta är det mest positiva svaret som är det rätta. Världen blir allt bättre – folk får det bättre och lever längre. Genom undervisningsmaterial till skolorna och föreläsarna som träffar lärare hoppas de kunna förmedla det budskapet genom Roslings statistik och ge lärarna ett underlag för att kunna undervisa om global utveckling.
– Vi måste bli mer ödmjuka och förstå att vi inte kan det här som vi kan öppna upp och lära oss, säger Anna Rönnlund Rosling.