Professorn: Immuniteten mot covid-19 kan variera mycket

Uppdaterad
Publicerad

Ett test som visar att man har antikroppar mot coronaviruset innebär inte att man kan börja leva som vanligt. Det säger professor Gunilla Karlsson Hedestam i SVT:s Aktuellt.

– Vi ska fortsätta vara försiktiga med riskgrupper och inte nödvändigtvis sätta ett likamedtecken mellan antikroppar och totalt skydd, säger hon.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell innebär antikroppar mot covid-19 också immunitet.

– Vi vet mer och mer och i dag tror vi oss veta att man blir immun efter en genomgången infektion, precis som för många andra infektionssjukdomar, säger han till nyhetsbyrån TT.

Coronapandemin

Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi på Karolinska Institutet, ser också att att det finns en koppling mellan antikroppar och immunitet men påpekar att nivåerna av antikroppar kan variera mycket eftersom viruset drabbar människor olika hårt.

– Har man höga antikroppssvar tror jag absolut att man har ett gott skydd men är man i den lägre änden ska man inte prata om immunitet utan om genomgången infektion, säger hon i Aktuellt.

”Fortsätt hålla distans”

När det gäller hur länge immuniteten håller i sig tror inte Gunilla Karlsson Hedestam att coronaviruset skiljer sig från andra virus.

– Har du utvecklat antikroppssvar vet vi att de klingar av med en viss hastighet. Startar du på en högre nivå är de kvar längre, säger hon.

Kan man börja träffa äldre släktingar om man har antikroppar?

– Om det visar sig att man har antikroppar och vill träffa sina föräldrar då kan man göra det, men jag skulle fortsätta att hålla distansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet