Forskning har visat att ofrivillig ensamhet är lika farligt för hälsan som rökning och övervikt. Foto: TT

Professorn om äldre i isolering: Ofrivillig ensamhet dåligt för hälsan

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla äldre att begränsa sina nära kontakter. Men isoleringen kan leda till ofrivillig ensamhet – vilket i sin tur är dåligt för hälsan.

– Vi är sociala varelser som reagerar negativt på ensamhet som vi själva inte har valt, säger Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi. 

Det har gått åtta veckor sedan svenska myndigheter gick ut med informationen att personer över 70 år tillhör riskgrupp för covid-19 och därför bör undvika att åka kollektivtrafik, gå och handla och träffa barn och barnbarn. Dessutom har det införts besöksförbud på landets äldreboenden. 

Den nya situationen kan leda till att många känner sig ensamma, vilket i sin tur kan leda till psykisk och fysisk ohälsa. Forskning har visat att ofrivillig ensamhet är lika farligt för hälsan som rökning och övervikt. 

Coronapandemin

– I vårt moderna samhälle är det ett folkhälsoproblem, säger Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet.

Kan finnas positiva effekter

För den grupp äldre som bor på äldreboenden är situationen värst, men hur äldre som bor hemma påverkas under coronapandemin är svårare att sia om, menar han. 

– För dem är det inte fråga om total isolering, ganska många kan ersätta sina sociala kontakter genom att träffas utomhus med distans, och med sociala medier och videosamtal. Det är främst den fysiska närheten som förvunnit.  

Det finns tydliga negativa effekter, men enstaka personer kan också uppleva positiva effekter av den nya situationen, menar Gerhard Andersson.  

– Man kanske pratar oftare med barn och barnbarn i och med den påtvingade fysiska distanseringen.

Rutiner är viktigt

Men för den som trots allt känner sig ensam finns det saker man kan göra för att må bättre. Rutiner är viktigt, och det gäller även sociala vanor.  

– Exempelvis kan man se till att ha en tid varje eller varannan dag när man pratar med sina barn eller barnbarn, det kan underlätta, säger Gerhard Andersson. 

Hans råd för att bryta ensamheten är att se till att använda de verktyg vi har i vårt moderna samhälle.  

– Be någon om hjälp om det är svårt med tekniken. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet