Regeringspartierna och SD har tidigare aviserat att de ska genomföra ett paradigmskifte inom migrationspolitiken och väsentligt minska asylsökandet.
Samtidigt ändrar Migrationsverket inte sin prognos för bland annat hur många asylansökningar som bedöms komma in under 2023.
I den förra prognosen i februari sänktes förväntningarna från 18 000 asylsökande till 16 000. Sedan dess har ingenting hänt som fått Migrationsverket att ändra den bedömningen.
I den senaste prognosen som publicerades i dag bedöms antalet nya asylansökningar, utöver de som kommer från Ukraina, förbli 16 000 under 2023.
”Tar bara hänsyn till existerande lagstiftning”
Migrationsminister Maria Malmer Stenegard (M) förklarar det med att Migrationsverkets prognos endast tar hänsyn till existerande lagstiftning och framlagda propositioner, men inte till annan aviserad lagstiftning.
– Den här regeringen går fram med en rad olika åtgärder för att kraftigt minska invandringen till Sverige – men också för att öka återvändandet, säger hon.
SD: ”Socialdemokratiskt vanstyre”
SD:s migrationspolitiske talesperson Ludvig Asplind har en liknande förklaring, han säger att prognosen utgår från vad som gällt under S-regeringen.
– Efter åratal av socialdemokratiskt vanstyre tar det tid att vända utvecklingen. I och med reformförslagen i Tidöavtalet räknar vi med en kraftig minskning, säger Asplind.
Ygeman (S): Arbetskraftsinvandringen ökar
Anders Ygeman (S) uppmärksammar också rapporten och säger att regeringens politik ökat arbetskraftsinvandring till ”oseriösa branscher” och till branscher där det inte finns brist på jobb med 15 000 personer jämfört med hur det hade varit med S politik.
– Det stora paradigmskiftet i migrationspolitiken är ironiskt nog att man tillåtit den okvalificerade arbetskraften att öka, sa Ygeman på en pressträff.