• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Finansministern Magdalena Andersson presenterade prognosen för Sveriges ekonomi framåt Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen väntar stark ekonomisk tillväxt till hösten

Publicerad

I regeringens prognos inför Sveriges makroekonomiska framtid så spås en relativt ljus sådan. BNP väntas vara tillbaka på nivåer som innan krisen i slutet av 2021.

Förutsatt att vaccineringen går som den ska och smittan minskar i samhället, så kommer tillväxten stiga i takt med hävda restriktioner, säger finansministern Magdalena Andersson under en pressträff på måndagen.

– Tillväxten väntas ta rejält fart till hösten. Vi bedömer att i slutet av det här året så kommer vi vara tillbaka på den BNP-nivå som vi hade före krisen.

Ekonomin kommer dock fortfarande befinna sig i en lågkonjunktur under hela 2021, enligt prognosen.

Minskad arbetslöshet

Nästa år, framför allt under andra halvåret kommer arbetslösheten minska tydligt. Arbetsmarknaden bedöms bli starkare, med mindre arbetslöshet än bedömningen såg ut i december.

Arbetslösheten spås falla tillbaka till 7,9 procent nästa år, från det förutsedda 8,7 procent i år. Sysselsättningsgraden ökade något under slutet av fjolåret även om den fortfarande är på lägre nivåer än innan krisen.

Klarat pandemin förhållandevis bra

400 miljarder av skattemedel har gått till att stötta ekonomin och jobben under pandemin. Och det har lönat sig på flera sätt, säger Magdalena Andersson:

– Vår ekonomis motståndskraft imponerar, det gäller inte minst industrin.

Däremot har hotell- och besöksnäringen drabbats hårt. Om läget kräver så kommer man införa ytterligare krispaket från statens håll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.