Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Terrorforskaren Magnus Ranstorp ger sin analys på hur Sverige hade kunnat agera annorlunda i den så kallade LVU-kampanjen. Foto: SVT

Svensk socialtjänst jämfördes med Hamas på pro-palestinsk demonstration

Uppdaterad
Publicerad

Den pro-palestinska demonstrationen på Sergels torg i Stockholm i söndags användes som plattform för att sprida desinformation om den svenska socialtjänsten. Den så kallade LVU-kampanjen, som pågått i flera år, har pekats ut som en av flera orsaker till det försämrade säkerhetsläget i Sverige.

Tusentals personer samlades på Sergels torg i Stockholm i söndags för att visa stöd för palestinierna i Gaza.

En av talarna, Sulaiman Abualfita, spred falska påståenden om svensk socialtjänst. Han kopplade ihop Hamas kidnappning av israeler med socialtjänstens tillämpning av LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga), något som Ekot och Expressen rapporterat om.

LVU-kampanjen

Stod på tillståndet

“Ulf Kristersson, anklaga inte palestinier för att de har kidnappat 20 israeliska barn, medan tusentals barn kidnappas av din myndighet som heter socialtjänsten”, sade Abualfita.

Abualfita är aktiv i organisationen Family United som det senaste året har spridit desinformation om den svenska socialtjänsten. Det var också Family United som stod på tillståndet för manifestationen i söndags – organisationen har sökt och beviljats tillstånd att demonstrera vid ett stort antal tillfällen på olika platser i Stockholm under hösten.

SVT har varit i kontakt med Abualfita som menar att hans budskap är viktigt. Till Expressen säger han att ingen försökte avbryta honom under talet.

Fel forum enligt arrangören 

En av arrangörerna som också fördelade ordet under manifestationen, Ahmad al-Mughrabi, säger till SVT att det var fel forum för talaren att uttrycka sina åsikter om socialtjänsten.

– Vår demonstration handlar inte om sånt, vi har bara tagit tiden som de (Family United) bokat.

– Jag hade läst igenom och godkänt allas tal. Det han sa måste ha kommit spontant, hans känslor gick överstyr på något sätt, säger Ahmad al-Mughrabi.

Ranstorp: ”Yttersta spjutspetsen”

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp har LVU-kampanjen och koranbränningarna påverkat Sverigebilden extremt negativt i muslimska länder.  

– Terrororganisationer för ut det här narrativet om att Sverige bedriver ett krig mot islam, att vi är den yttersta spjutspetsen och det har att göra med koranbränningarna och LVU-kampanjen, säger Ranstorp. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-kampanjen

Mer i ämnet