Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Christina Wikström, projektansvarig för högskoleprovet svarar på tre frågor om högsta resultat på högskoleprovet i klippet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Provskaparen: Alla kan inte få 2.0 på högskoleprovet

Uppdaterad
Publicerad

På söndag skriver drygt 53 000 personer högskoleprovet. Det är den högsta siffran för ett höstprov sedan september 2017. Men det eftertraktade toppresultatet 2.0 är det bara en bråkdel som får.

– Alla kan nog inte plugga sig till ett 2.0, men har man goda förkunskaper kan man absolut förbättra sig, säger Christina Wikström, projektledare för högskoleprovet.

Högskoleprovet är utformat så att alla inte kan få högsta resultat. I stället används en normeringstabell, där resultatet baseras på hur väl man presterade i relation till de andra provdeltagarna. I våras var det bara 28 personer som fick 2.0, vilket inte ens motsvarar 0,1% av de som skrev provet.

Christina Wikström är docent i beteendevetenskapliga mätningar vid Umeå Universitet och projektledare för den forskargrupp som utformar och utvärderar högskoleprovet. Hon förklarar varför provet är uppbyggt som det är.

– Provet används för urval vid antagning till högre utbildning, och då är det viktigt att man får en skillnad mellan provdeltagarna. Det skiljer sig från skolans betygsystem, där tanken är att alla kan få samma resultat.

Goda förutsättningar och övning viktigt

Alla kan helt enkelt inte få 2.0. Men kan alla människor plugga sig till det?

– Det är jättesvårt att svara på, men nej, förmodligen inte. Du kan absolut förbättra ditt resultat på provet, eftersom det är ett kunskapsprov. Men man ska ha goda förutsättningar – vara duktig på läsförståelse, matematik och fungera under tidspress, säger Christina Wikström.

Hon betonar att det är viktigt att förstå hur provet är utformat, och att ha tränat på den typen av uppgifter, för att få ett bra resultat.

Bästa tipsen för att klara provet

Chansen att få 2.0 på högskoleprovet är alltså minimal, men deppa inte ihop för det. I höstas fanns det faktiskt ingen utbildning där antagningsgränsen var högre än 1.8. Till våren brukar gränserna vara ännu lägre, eftersom det är färre som söker.

Och som sagt – det går att förbättra sig. Christina Wikström delar med sig av sina bästa tips för att klara av högskoleprovet.

– Förbered dig på den typen av uppgifter så att de inte kommer som en överraskning. Försök också att inte fastna på någon uppgift, och kom utvilad till provdagen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.