Psykologens tre råd: Så vet du om syskonbråket går för långt

Uppdaterad
Publicerad

När går syskonrivaliteten för långt och blir till regelrätta övergrepp som kan skada barnen? Psykologen Jenny Klefbom ger råd om hur du som förälder kan tänka.

– Som föräldrar har du en skyldighet att kunna erbjuda dina barn en våldsfri miljö, säger hon.

Det är naturligt för syskon att tjafsa och konkurrera. Men om det handlar om våld som fortsätter upp i skolålder, och kanske eskalerar, kan det vara läge att söka hjälp. Det menar psykologen Jenny Klefbom.

– Jag tycker inte att man ska dra sig för att söka hjälp, kanske träffa en psykolog. Många går för länge och väntar när det gäller syskonbråk och syskonvåld, säger hon.

Tänk kort- och långsiktigt

För föräldrar kan det finnas anledning att tänka i kortsiktiga och långsiktiga åtgärder.

– Om våldet finns i hemmet är barnet aldrig skyddat. På lång sikt kan man söka hjälp och jobba med relationerna, men på kort sikt handlar det om att kunna erbjuda det utsatta barnet en våldsfri miljö, säger Jenny Klefbom.

Hon tycker att det är viktigt att de positiva stunderna mellan barnen överväger de negativa.

– Om våldet är det dominerande stadiet mellan syskon så har det redan gått för långt. Du kan inte ha en arbetskamrat som du alltid är osams med för då kommer inte ert arbete att fungera. Det gäller även en syskonrelation, säger Jenny Klefbom.

Hör psykologens tre råd i videoklippet ovan.

Fakta: Vad är syskonvåld?

Det kan handla om fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Det som kan känneteckna syskonvåld är att det sker systematiskt och att det blir en obalans, det vill säga att ett syskon alltid utsätter ett annat syskon.

Uppfattar något av syskonen det som ett övergrepp – och det främsta syftet är att fysiskt eller psykiskt skada den andra – har det sannolikt passerat gränsen för vanlig syskonrivalitet.

Källa: ”Sibling abuse” av Vernon Wiehe

Har du det jobbigt hemma? Hit kan du vända dig

Ungdomsmottagningens hemsida kan du hitta en mängd olika tips om du till exempel blivit utsatt för trakasserier, hedersrelaterat våld eller våld från familjen. Här får du hjälp vem man kan prata med och hur man anmäler ett brott.

BRIS har flera olika kontaktvägar, här kan du både chatta, maila och skriva anonymt i deras forum och få hjälp av både vuxna och andra unga. De har även ett telefonnummer, 116 111, som går bra att ringa gratis till mellan klockan 14.00-21.00 alla dagar.

På Youmo finns information på flera språk. Här kan du som ung få hjälp och hitta kontaktvägar till flera forum om du behöver stöd!

Ibland vill man söka hjälp utan att någon ska veta om det. Här finns en guide över hur du döljer ditt besök i webbläsaren på datorn eller mobilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.