Det är inte en självklarhet att barnens skollov passar med arbetsplatsens krav och storleken på plånboken. De kommande veckorna vankas sportlov för landets skolelever och många känner en klump i magen när man tvingas inse att tiden eller pengarna saknas för semester.
– Sportloven är svåra. Det är många som inte har möjligheter att vara ledig eller så sparar man semesterdagarna till sommaren, säger Per Höglund.
Påverkas inte
Enligt honom gäller det att som förälder inte känna skuld eller oro för att man inte kan vara ledig eller att det saknas pengar. Han menar att ett barn uppväxt inte påverkas nämnvärt av att man tvingas vara hemma på loven.
– I slutändan handlar det inte om ett lov hit eller dit. Hälsan handlar mer om att vara närvarande i vardagen och det är viktigare att man bygger en varaktig relation med sina barn. Det viktigaste är att barnen känner att de har föräldrar som älskar dem, säger Höglund.
Reagerar olika
För många barn och ungdomar kan skollov vara förknippade med ångest eftersom det då blir extra tydligt vilka familjer som har pengar och vilka som saknar det.
Föreningen Majblomman, som hjälper ekonomiskt utsatta barn och familjer berättar att de runt loven får extra många förfrågningar om ekonomisk hjälp. Per Höglund menar att man som förälder måste möta barnens oro och bekräfta deras tankar.
– Barn kan ju reagera olika. Ett sätt är att barnen anpassar sig och tar ansvar genom att skydda sina föräldrar trots att det gör ont inom dem.
Bekräfta barnen
Hans råd till föräldrar att bekräfta barnens oro och besvikelse, men samtidigt anpassa barnen för verkligheten.
– Det finns risk att föräldrarna inte står ut med barnens förväntningar och istället tar ett lån så att man kan åka på semester. Föräldrar måste stå ut med att barnen blir besvikna och vi måste lyssna på barnens besvikelse utan att agera och exempelvis ta ett lån för att slippa obehaget.
Trots att loven riskerar att bli en plåga för vuxna och barn så menar Per Höglund att det är viktigt att komma ihåg att vi sett ur ett globalt perspektiv har det ganska bra i Sverige, både när det gäller ekonomin och den lagstadgade semestern.
– Vi ska inte förfasas och inte känna dåligt samvete utan man måste se till det man har och vara tacksam för det man har och inte bara se vad man inte har. Det är livets hårda verklighet och det måste vi acceptera.
– I slutändan handlar föräldraskap om att vara ”good enough” och inte vara ”perfect”. Vi behöver tona ner kraven på oss själva.