Räddningschef Johan Szymanski var den som gav ordern om att släppa bomber över skogsbranden i Älvdalen. I en uppmärksammad tweet berättar han om stunden. Foto: TT/Faksimil Twitter (montage)

Räddningsledarens tweet om Gripen-bombningarna hyllas

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen gav räddningsledaren i Mora i Dalarna, Johan Szymanski, ordern om att de två Jas-planen skulle bomba den stora skogsbranden i Trängslet. Nu berättar han om händelsen i en tweet som blivit viral.

Det blev stor uppståndelse under onsdagseftermiddagen då det stod klart att två Jas Gripen-plan från Försvarsmakten släppt bomber över den stora skogsbranden vid Älvdalens skjutfält.

Den unika och oväntade åtgärden att bomba branden fattades av räddningsledare Johan Szymanski, 33, från Mora, och i en tweet som blivit viral berättar han nu om stunden då ordern gavs.

Räddningsledare Johan Szymanskis tweet om ordern till JAS-planen har blivit viral och hyllad. Foto: Faksimil Twitter

”Klockan 11:56 i dag gav jag via radio följande meddelande till roten med Jas-plan: 'Räddningsledaren här: klart för anfall'”, skrev han i tweeten som i dagsläget har fått över 1 200 gilla-markeringar och över 200 delningar.

Hyllas som hjälte

Den unge räddningsledaren hyllas nu som en hjälte på sociala medier. ”Mäktigt” är ett återkommande ord från Johan Szymanskis följare för att beskriva hans tweet.

”Vilken insats detta blivit! Bra jobbat till alla inblandade och tack för dina regelbundna uppdateringar i det här forumet!”, skriver en person. ”Måste vara en helt unik order i brandförsvaret, känslan”, skriver en annan.

Inte första gången Johan uppmärksammas

Detta är inte heller första gången som Johan Szymanski uppmärksammas i media på grund av sin öppna kommunikation. Redan 2013 blev han utsedd till Sveriges yngsta arbetande brandchef i Mora – då bara 28 år gammal.

I en intervju med Dalarnas Tidningar i samband med att han tillträdde tjänsten sade han:

– Jag gick en kurs i olycks- och krishantering. Åke Jacobsson, som var brandchef vid diskotekbranden i Göteborg 1998, då 63 ungdomar omkom, sa ”se media som en fördel i arbetet”. Han tog med två reportrar på en skogsbrand och fick ut vederhäftig information. Det tog jag fasta på. Vi är en offentlig verksamhet, och varför ska inte allmänheten ha full insyn i det vi gör? Jag tycker att kommunens invånare ska känna till vad de betalar för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet