Räkor skickas från Sverige till både Baltikum och Marocko för att skalas, och skickas sedan tillbaka. Foto: SVT/Scanpix

Räkor skeppas till Afrika för att handskalas

Uppdaterad
Publicerad

För många är skaldjur ett måste på nyår. Men för att komma till våra bord fraktas de ofta långt. Handskalade räkor transporteras så långt som till Marocko, Bulgarien och Lettland för att skalas av billig arbetskraft och sedan komma till Sverige.

Räkorna fiskas utanför Grönland och transporteras sedan med båt till Danmark. Därifrån skickar Abba Seafood antingen räkorna med lastbil till Polen eller Lettland. Feldts fisk som är störst i Sverige när det gäller handskalade räkor skickar sina vidare med båt till Marocko eller Bulgarien. Gemensamt är att de skalas av billig arbetskraft och sedan kommer till Västsverige för distribution i landet. Då har räkorna fraktats hundratals mil över Europa innan de når munnen.

– Jag tycker att det är besvärligt att företag väljer att göra så här. Det är ett tecken på systemfel där transporterna är alldeles för billiga och arbetskraft alldeles för dyr, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

”Gissar på 400-500 kronor kilot”

Enligt Martin Feldt, delägare i Feldts Fisk, skulle priset bli väldigt högt för räkor om de skalades i Sverige:

– Om vi skulle handskala räkor här i Sverige med den lönenivå vi har skulle produkten bli så dyr, så den skulle ingen ha råd att köpa, säger Martin Feldt, delägare i Feldts Fisk.

Anders Gunnarsson, produktionsdirektör på Abba Seafood, säger att det är svårt att uppskatta vad priset skulle bli, men han gissar på runt 400-500 kronor kilot.

”Inte möjligt att skala i Sverige”

Vid handskalning får man ut en större mängd kött per räka och det i kombination med att räkorna fiskas i rika vatten där oljeutsläppet per kilo räkor bli lågt menar producenterna gör att miljöpåverkan inte är särskilt stor.   

– Relativt är det en miljövänlig produkt. Relativt hur man skulle få fram de här räkorna på andra sätt, säger Anders Gunnarsson på Abba Seafood.

Hade det inte varit bättre om de kunnat skalas i Sverige?

– Jo, men det är en väldigt hypotetisk fråga, eftersom det inte är möjligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.