Foto: TT

Räntebesked kan bli historiskt

Uppdaterad
Publicerad

För första gången i Sveriges historia kan Sverige få en negativ reporänta. På marknaden räknar många med att Riksbanken drar ned sin viktigaste styrränta till -0,1 procent i dag. – De gör det därför att vi inte har någon inflation. Riksbanken har till uppgift att påverka så att inflationen hamnar på två procent, säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert.

Det kan bli en historisk dag i dag. Klockan 9.30 kommer Riksbanken meddela om man sänker reporäntan till så kallad minusränta.

I höstas tog Riksbanken det historiska beslutet att sänka styrräntan till noll i ett försök att få inflationen närmare målet på två procent. Men eftersom tillväxten i euroområdet inte tar fart och råvarupriserna sjunker måste Riksbanken agera. Inflationen i Sverige är också alldeles för låg jämfört med målet. Därför kan räntan komma att sänkas till under noll.

– Sänker man räntan får vi mer pengar att konsumera för. Företagen kan låna väldigt billigt och då hoppas man att det ska leda till en högre produktion och en högre inflation. Men problemet är internationellt, säger Annika Creutzer.

”Det skapar osäkerhet”

Enligt SEB:s prognos kommer Riksbanken att för första gången sänka sin styrränta från dagens nivå på 0 procent till minus 0,1 procent. Banken tror också att Riksbanken inför en räntekorridor, vilket gör att bankerna får betala upp till 0,2 procent för att placera sina pengar hos Riksbanken.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, motiverar prognosen med att Riksbanken nu är utsatt för ett stort tryck att få upp inflationen. Men att införa nollränta är något Riksbanken aldrig gjort tidigare.

– Det skapar framförallt en osäkerhet. Det här är en helt unik miljö, säger Robert Bergqvist.

Sämre räntor

Frågan är hur en minusränta kommer påverka vanliga svenskar. Annika Creutzer menar att det kan komma att få konsekvenser på flera olika plan.

– När bankerna får det dyrare kommer de att försöka ta igen det på något sätt. Troligen kommer man inte sänka bolåneräntorna lika mycket som reporäntan sänks. Dessutom kan det påverka sparräntan på konton, som antagligen kommer bli mycket låga, om de ens kommer ha någon ränta alls.

Avgifter på konton

Men Annika Creutzer menar att bankerna kan tänkas införa avgifter på konton istället för minusräntor. Det drabbar de med litet sparkapital mer än de med mycket eftersom avgiften blir lika stor oavsett hur mycket pengar man har på kontot. Det finns också några tips hon vill ge för att minska effekterna av en minusränta.

– Av säkerhetsskäl ska man inte ta ut sina pengar. Men man kan leta efter företag eller banker som erbjuder bättre räntor, men välj alltid någon med insättningsgaranti. Och har man höga räntekostnader på lån i dag så ger jag rådet att betala av mer på dem än att spara pengar till låg ränta, säger Annika Creutzer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.