– Jag tror att Riksbanken sitter still i båten. Jag märkt att vissa av riksbanksledamöterna tycker att man kanske ska invänta effekterna av det man har gjort tidigare. Så det bästa som Riksbanken kan göra, är att man helt enkelt inte gör någonting, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.
Och han får medhåll i en enkät bland analytiker och ekonomer av nyhetsbyrån Six New räknar 15 av 15 bedömare att Riksbanken kommer att lämna oförändrad.
Riksbankens direktion med Riksbankschefen Stefan Ingves i spetsen har mer än ett år tillbaka låtit reporäntan ligga under nollstrecket.
Minusränta skapar osäkerhet hos hushållen
I februari sänkte Riksbanken reporäntan från minus 0,35 procent till historiskt låga minus 0,50 procent, vilket var en större sänkning en många trott.
Trots detta deklarerade Ingves att han och direktion, som tillsammans beslutar om räntenivån, kan komma att sänka räntan ännu mer.
– Penningpolitiken i Sverige har passerat bäst före-datum. Hushållen blir rädda för den här minusräntan. Den skapar osäkerhet hos hushållen, vilket göra att man drar upp sitt sparande. Man är rädd för att minusräntan skapar nya bubblor på bostadsmarknaden, säger Bergqvist.
– Jag kan inte heller se att företag reagerar på de lägre räntorna. Räntorna är redan så låga att de utgör inga hinder för företag idag att låna för att investera eller för att nyanställa.
Svårt att styra inflationen
Den senaste sänkningen motiverade Riksbanken med att det fanns en risk för att ”förtroendet för inflationsmålet försvagas och för att inflationen inte ska stiga mot målet som förväntat”.
Men enligt siffror från SCB förra veckan har Sverige en 1,5 procents inflation. Därmed kryper inflationen sakta men säkert allt närmare Riksbankens mål på 2 procent.
Enligt Robert Bergqvist på SEB är det svårt att försöka styra och påverka inflationen. Snarare är risken att det skapas negativa sidoeffekter som exempelvis bostadsbubblor. Men att det nu ligger ett nytt räntelandskap framför oss.
– Jag tror att vi ska vara beredda på är att vi kommer fortsatt att se låga räntor och kanske under vissa perioder i framtiden vara beredda på att räntan kan bli negativ.
Kommer minusräntan vara det nya normalläget?
– Riksbanken kommer att börja höja räntan, nästa steg från Riksbanken är en räntehöjning och det blir om ungefär ett år.
Beskedet om vilken reporänta som Riksbanken beslutat om under gårdagens penningpolitiska möte lämnas klockan 09:30 i dag.
Fotnot:
I Six News enkät ingår estimat/uppskattningar från 4Cast, Almega, Credit Suisse, Danske Bank, DNB Bank, Handelsbanken, Konjunkturinstitutet, Länsförsäkringar, Nordea, Penser, SBAB, SEB, Svenskt Näringsliv, Swedbank och Sydbank.