I händelse av krig ställs civila myndigheter inför svåra avvägningar. Bland annat handlar det om att välja ut vad som kan prioriteras ner – och vad som måste prioriteras upp.
Nu ger regeringen Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i uppdrag att stärka och utveckla stödet till civila myndigheter, och arbetet ska redovisas till regeringen redan 1 mars.
– Vi ser att arbetet med att bygga krigsorganisation och ta ansvar för sin egen kontinuitetsplanering skulle behöva gå snabbare hos många beredskapsmyndigheter som har samhällsviktiga uppgifter, säger Carl-Oskar Bohlin.
Målet är att de civila myndigheterna ska få ökade verktyg att under höjd beredskap kunna övergå till krigsorganisation.
– Det handlar om att tydligt definiera vilken verksamhet som är krigsviktig, och vilken verksamhet vi som kan planeras bort. Det handlar också om att säkerställa att man har personal.
Carl-Oskar Bohlin var en av talarna på Folk och försvars rikskonferens i Sälen och i sitt anförande på söndagen betonade han vikten av att samtliga invånare i landet tar in det försämrade säkerhetsläget.
– Det kan bli krig i Sverige, sa han.
Tycker du att befolkningen inte har insett det allvarliga säkerhetsläget?
– Jag tror att det finns en stor insikt om att det pågår krig i vårt omedelbara närområde, men det tenderar naturligtvis alltid att bli så att man skjuter saker och ting ifrån sig för att det är jobbigt och obekvämt, att man tänker att det händer där och inte här. Men alla behöver inse att det också kan hända här, säger Carl-Oskar Bohlin.