Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se delar av presskonferensen här. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Regeringen föreslår nytt stödpaket till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår ett trettonde stödpaket till Ukraina av ett värde på 3,4 miljarder kronor. Det ska bland annat innehålla ammunition och reservdelar, meddelar försvarsminister Pål Jonson (M) vid en pressträff.

– Jag vill uttrycka ett varmt tack till riksdagens partier för en bra dialog kring det här stödpaketet, säger han.

Pål Jonson hoppas att riksdagen kan godkänna förslaget redan den här veckan. Hittills har Sverige donerat försvarsmateriel för omkring 17 miljarder kronor till Ukraina.

– Motoffensiven är i ett intensivt skede. Vi bör ha en förberedelse för att detta kan bli ett långvarigt krig och måste också ha ett långsiktigt perspektiv så att vi kan stötta de plattformar och system vi skickar, säger han.

Ammunition och minröjning

Det nya paketet innehåller ammunition till flera olika system så som Stridsfordon 90 och Archer, samt reservdelar till dessa. Också transportfordon i form av lastbilar och minröjningsutrustning ingår.

Pål Jonson understryker vikten att att Ukraina har ett välfungerande luftförsvar. Därför föreslås också en försäljning av jaktrobotar av typen AMRAAM till USA, robotar som sedan ska doneras till Ukraina.

– Det är otroligt viktigt för ukrainarna att ryssarna inte får luftherravälde och att man har ett starkt luftvärnssystem, säger han.

Försvarsmakten ska mäkta med

Enligt Pål Jonson innebär det nya stödpaketet att den svenska Försvarsmaktens förmåga försämras på kort sikt, något som så snabbt som möjligt ska åtgärdas.

– Det bedöms att Försvarsmakten under en begränsad tid klarar att hantera detta. Det är mycket viktigt att man inför återanskaffning skyndsamt. Vi tillför från staten 3,4 nya miljarder till detta för att det inte ska påverka försvarets långsiktiga tillväxt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.