Försvarsminister Pål Jonson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen: Försvarsbudgeten växer med 13 miljarder 2025

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsbudgeten växer med nära 13 miljarder till nästa år och kommer 2025 att uppgå till 138 miljarder kronor. Det meddelar regeringen och SD på en pressträff på tisdagen.

Regeringen och SD håller på tisdagen en pressträff om budgetsatsningar för att stärka Sveriges militära försvar, där försvarsminister Pål Jonson (M), Oscar Sjöstedt (SD), Mikael Oscarsson (KD) och Anna Starbrink (L) deltar.

– Det säkerhetspolitiska omvärldsläget har fortsatt att försämras, säger försvarsminister Pål Jonson (M), på pressträffen.

Han lyfter fram såväl ryska hybridhot i Europa som kriget i Gaza.

Anslagen till försvarsbudgeten föreslås nu öka med 13 miljarder, från 125 miljarder kronor i år till 138 miljarder 2025. I summan ingår kostnader för återanskaffning av krigsmateriel som Sverige skickat till Ukraina

Det innebär att Sveriges försvarsanslag 2025 kommer att uppgå till 2,4 procent av BNP, enligt Natos sätt att räkna.

För perioden 2025-2030 föreslår regeringen tillskott till det militära försvaret på över 170 miljarder kronor. Detta beräknas motsvara 2,6 procent av BNP 2028.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.